13. října 2022

Vyjádření koalice SPOLU k výsledkům povolebního vyjednávání v Pardubicích

Vzhledem k tomu, že se v médiích šíří některé nepřesné informace, rádi bychom uvedli důležitá fakta.

Po těchto volbách se někdo snaží vytvořit legendu, že široká koalice nevznikla z důvodu přehnaných nároků SPOLU. V rámci široké koalice jsme nepožadovali za svých 9 hlasů víc, než kolik dostaly dva menší subjekty dohromady.

Zde uvádíme posloupnost jednotlivých kroků v jednání:

1. Koalice Společně pro Pardubice vedená René Živným nám ani před volbami ani při jednání v sobotu 24.9., které proběhlo po sečtení většiny okrsků, nenabízela vytvoření společného bloku, který by byl protiváhou bloku AN0 a Žijeme Pardubice.

2. Na prvním jednání s ANO a Žijeme Pardubice, které probíhalo těsně po sečtení všech hlasů, tedy v neděli 25.9. v brzkých ranních hodinách, byla k našemu překvapení přítomna část zástupců Společně pro Pardubice a z úst budoucího primátora Nadrchala nám bylo oznámeno, že Společně pro Pardubice dostane jednoho náměstka a jednoho radního a nám byla předložena nabídka jednoho náměstka a dvou radních, kterou jsme na místě odmítli.

3. Piráti přišli s návrhem vytvořit blok 20 zastupitelů – 9 SPOLU + 4 Piráti + 4 Společně pro Pardubice + 3 Naše Pardubice.

4. Zastupitelský klub SPOLU projednal možnou spolupráci na půdorysu stávající koalice (tedy s ANO, Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice), stejně tak výzvu zastupitelského klubu Pirátů, a to s ohledem na programové shody včetně svého důstojného zastoupení ve vedení města, které by mu umožnilo plnit volební program.

5. Koalice Společně pro Pardubice odmítla o variantě navržené klubem Pirátů jednat a odmítla i schůzku bez účasti ANO a Žijeme Pardubice.

6. Na následném jednání nám ANO, Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice potvrdily předchozí rozhodnutí vytvořit blok 20 zastupitelů, kteří budou postupovat koordinovaně a nabídlo podmínky, které neodpovídaly výsledku voleb a dostaly by nás do pozice juniorního partnera. Tyto podmínky jsme odmítli a z jednání odešli.

7. Po několika dnech, vědomi si obrovských rizik pro město Pardubice, která koalice s těsnou většinou jednoho hlasu přináší, jsme přišli s alternativní nabídkou. V patové situaci jsme navrhli řešení se 7 radními. Toto složení rady by výrazně lépe odpovídalo volebním výsledkům a umožnilo by v rámci velké koalice odpovídající zastoupení všech čtyřech subjektů. Tato nabídka byla odmítnuta a bylo nám oznámeno vytvoření koalice ANO, Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice.

Koalice SPOLU se při vyjednávání o vytvoření široké koalice čtyřech stran snažila najít řešení, které by pro Pardubice znamenalo stabilitu v současné nelehké době. Koalice tří stran - ANO, tohle jsou Pardubice, Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice s většinou jediného hlasu požadovanou stabilitu přinést nemůže a bude jen velmi obtížně prosazovat své postoje.

Koalice SPOLU bude v zastupitelstvu konstruktivně spolupracovat na řešeních, která budou prospěšná všem občanům města, včetně přinášení vlastních řešení problémů našeho města.