8. prosince 2021

PÁR POSTŘEHŮ K POSTUPU DESIGNOVANÉHO PREMIÉRA PETRA FIALY A PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA PŘI VZNIKU NOVÉ VLÁDY

PÁR POSTŘEHŮ K POSTUPU DESIGNOVANÉHO PREMIÉRA PETRA FIALY A PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA PŘI VZNIKU NOVÉ VLÁDY

V posledních dnech se na mě osobně, telefonicky i e-mailem obrátilo poměrně dost voličů naší koalice SPOLU s dotazy (leckdy poměrně emotivními a negativními ve vztahu k prezidentu Zemanovi) na postup vzniku nové vlády, na "povinné zpovědi" kandidátů na ministry u prezidenta Zemana, na to, zda Petr Fiala prezidentu Zemanovi "příliš neustupuje" apod.. Za všechny tyto dotazy jsem moc rád (byť nemusí být vždy příjemné) a pokusím se na ně několika svými postřehy odpovědět:

  • V prezidentských volbách jsem nebyl voličem Miloše Zemana a můj osobní, dlouhodobě velmi silně negativní a kritický, vztah k názorům, krokům či rozhodnutím Miloše Zemana ve funkci prezidenta je veřejně známý a veřejně dohledatelný např. na mých sociálních sítích.
  • Osobní rozhovory s kandidáty/nominanty do nové vlády však - a v tom buďme objektivní - nejsou "manýrou" jenom Miloše Zemana (tím stávajícího prezidenta vůbec nijak neomlouvám; Václavu Havlovi nesahá ani po kotníky....) - podobné rozhovory vedli s kandidáty/nominanty na ministry i oba předchozí čeští prezidenti, Václav Havel i Václav Klaus.
  • Stejně tak "otálení" se jmenováním ministrů navržených premiérem se neděje jenom za Miloše Zemana, ale dělo se opět i za Václava Havla a Václava Klause (smutné samozřejmě je, že Miloš Zeman se na hraně či za hranou Ústavy "vyžívá" z dosavadních českých prezidentů bohužel jednoznačně nejvíce....).
  • Byť česká Ústava předpokládá (protože byla psaná pro slušné politiky ctící Ústavu a jejího ducha), že prezident je povinen jmenovat ministry vlády navržené premiérem (prezident nemá žádné "právo veta", jak zcela účelově uvádí Miloš Zeman), tak bohužel neexistuje vůbec žádný efektivní legální právní krok, kterým by bylo možné vynutit si na prezidentovi jmenování konkrétního ministra, pokud se zrovna nad jeho jménem prezident "šprajcne". Takovým finálním krokem totiž není ani případná kompetenční žaloba podaná designovaným premiérem k Ústavnímu soudu - pokud by se závazné rozhodnutí Ústavního soudu o podané kompetenční žalobě rozhodl Miloš Zeman nerespektovat, tak v českém právu neexistuje vůči prezidentovi žádný legální "exekuční nástroj", kterým by šlo "podpis prezidenta" na jmenování člena vlády fyzicky/reálně vynutit.
  • Občasné volání některých kritiků Miloše Zemana po podání tzv. ústavní žaloby (závažnější typ žaloby k Ústavnímu soudu, který může skončit zbavením prezidentské funkce) vypadá pro "protizemanovskou" část české společnosti prvoplánově líbivě, ale realisticky tato cesta vůbec neexistuje - k podání tzv. ústavní žaloby je potřeba třípětinové většiny v Senátu i v Poslanecké sněmovně a při rozložení sil v Poslanecké sněmovně, kdy 92 poslaneckých mandátů drží hnutí ANO a SPD, je dosažení souhlasu Poslanecké sněmovny s podáním tzv. ústavní žaloby zcela mimo realitu.
  • Takže ze všech výše uvedených bodů vyplývá, že nejrychlejší a nejracionálnější cestou ke vzniku nové vlády "ZMĚNY" v naší zemi je přesně ten postup, který s klidem a s rozvahou realizuje designovaný premiér Petr Fiala - i přes výraznou odlišnost politických názorů a politických postojů Petra Fialy a Miloše Zemana snaha o korektní a věcnou dohodu či kooperaci s prezidentem na vzniku nové vlády reflektující novou silnou většinu v Poslanecké sněmovně (které jediné je vláda odpovědna!!!) + důslednost Petra Fialy v tom, že trvá a bude beze zbytku trvat na vzniku vlády v jím navrženém koaličním složení (což Petr Fiala několikrát výslovně a veřejně v posledních dnech deklaroval).

Držím palce Petrovi Fialovi, ať svou náročnou roli dobře a se ctí zvládne (a jak ho znám, tak o tom nemám pochybnosti)!!! Držím palce nám všem v České republice palce, ať jmenování nové vlády proběhne rychle a v souladu s Ústavou naší země!!! Klíč k tomu mají jen dva lidé - Petr Fiala a Miloš Zeman.