8. února 2021

Město by mohlo mít partnerské město v Izraeli

Až globální pandemie poleví a vše se opět vrátí do normálu, měla by být snaha města najít partnerské město v Izraeli. Cílem by mělo být rozšíření vzájemné spolupráce mezi městy, spolupráce a přiučení se v oblasti fungování samosprávy, nakládáním s odpady, konceptem seznamování komunální politiky s veřejností. Prostor se také nabízí v oblasti kultury například výměna hereckých souborů, výměna filharmonií, výstava historie dějin Izraele na zámku v Pardubicích a výstava dějin české středověké šlechty v partnerském městě v Izraeli.

Vhodným městem se zdá být Haifa na břehu Středozemního moře. V Haifě sídlící jeden z nejstarších technických parků na světě, spolupráce pardubických firem, spolupráce v turistickém ruchu a další jsou možné budoucí základní pilíře rozvíjení vazeb s izraelským, ale i dalším partnerským městem v mnoha rovinách.

Od toho jsou vazby na partnerská města, ale pravdou je, že to není snadné práce kanceláře primátora opečovávat vztahy mezi partnerskými městy. S mnohými partnerskými městy Pardubice v omezené míře spolupracují, některá spolupráci vůbec nerozvíjí.

Už v návaznosti na vybudování památníku synagogy a odkazu pardubického Židovstva, tak i přítomnost židovských památek jako jsou synagogy a staré hřbitovy v okolních vesnicích a městech kolem Pardubic, tak na území celé České republiky, můžeme vytvořit lákadlo pro izraelské turisty. I to je jeden ze zapomenutých potenciálů turistického rozvoje.

I pro P-PINK (Pardubický podnikatelský inkubátor) by se jistě našla určitá prospěšná forma spolupráce s podnikatelským prostředím partnerského města.

Měla by být snaha nás politiků propojovat vazby s úspěšnými státy světa a nechat se jimi inspirovat.