29. září 2020

Senátor Michal Kortyš vede do krajských voleb koalici Občanské demokratické strany a TOP 09

Michal Kortyš byl před dvěma lety po pro něj úspěšných volbách do Senátu rozhodnutý, že pomyslné žezlo lídra kandidátky Občanské demokratické strany předám jiným. Jenže člověk míní a život mění. „Dva roky utekly jak voda a byl jsem vyzván spolustraníky, abych je vedl do dalších voleb. Bylo to těžké rozhodování. Mojí podmínkou bylo, že si vyberu svůj tým a budou v něm generačně mladší lidé. Dát jim šanci, aby ukázali, že to umějí a jsou připraveni být platní této společnosti,“ říká lídr kandidátky ODS, která jde do krajských voleb společně s TOP 09.
Osmapadesátiletý politik si umí představit, že pokud uspěje a stane se hejtmanem, podaří se mu funkci hejtmana a senátora skloubit dohromady.
„Praha je hodně o samostudiu materiálů, které si musíte načíst a zjistit si pohled všech stran, kterých se týká projednávaný materiál. Funkci hejtmana bych určitě dělal trochu jinak než náš současný pan hejtman. Jeho aktivita je hodně nadstandardní a bez něho se na úřadě nepohne ani myš. Nechal bych více zodpovědnosti na gesčních radních a věnoval se strategii a rozvoje kraje,“ dodává Kortyš, který byl do roku 2014 osm let starostou Litomyšle.
Vystudovaný elektrotechnik se po roce 1989 dal na podnikání v oboru elektromontážních prací. Za své podnikatelské aktivity získal v roce 2002 Cenu města Litomyšle v kategorii Podnikatel roku. Na řízení firmy, natož na výměnu zásuvky mu dnes moc času nezbývá.
„Ve firmě mám šikovné a pracovité lidi, kteří nějaký velký dozor nepotřebují. Spíš obráceně. Když si vezmu dovolenou a na pár dní se tam usadím, tak v tom udělám občas zmatky. Fyzicky jsem si na elektriku dlouho nesáhl. Naposledy při rekonstrukci našeho domu, ale kvůli nedostatku času to museli dodělat moji chlapi,“ přiznává Kortyš.
Jeho největším koníčkem je rybaření, kde si nejvíc odpočine. A také na své chalupě ve švestkovém sadu. „Pokud se urodí, zůstane i na buchty,“ dodává se smíchem muž původem z Valašska.
Jak sám říká, Valašsko dodnes zůstává v jeho povaze i v srdci. V jeho řeči se to projevuje nejen moravským nářečím. „Když si s někým dám „ruku na to“, tak přes to nejede vlak. Jako na Valašsku. Poslední dobou už to, bohužel, není takovou samozřejmostí.“
Koalice ODS a TOP 09 se chce po volbách zaměřit na všechny oblasti života v Pardubickém kraji - dopravou a zdravotnictvím počínaje a školstvím, kulturou a cestovním ruchem konče. „Všichni lidé na kandidátce jsou připraveni pracovat, aby v našem kraji zůstaly žít i naše děti a vnoučata. Kouzlo priorit totiž není ve slovech, ale v lidech.“



Zdroj: 5Plus2