12. ledna 2013

Za odchod lidí nemůže vláda, ale vedení města Karviná

Reakce na článek MfD ze dne 7.1.2013

Považuji téměř za nehorázné vyjádření tiskové mluvčí Magistrátu města Karviné Šárky Swiderové v článku „Z Karviné během třiceti let zmizela čtvrtina obyvatel“ uveřejněného dne 7. 1. 2013.
Tisková mluvčí odůvodnila příčiny úbytku obyvatel Karviné mj.
tím, že vláda odmítá dotace na výstavbu nové průmyslové zóny v areálu bývalého dolu Barbora.
„Mohly by sem přijít firmy, které by atraktivní místa hlavně mladším lidem snad nabídly.“ Právě město Karviná společně s CzechInvestem v druhé půlce devadesátých let úspěšně začalo budovat podnikatelskou zónu Nové pole v Karviné – Starém Městě.
Byla budována na základě dohody, která garantovala, že se nebude těžit pod touto lokalitou. Zóna dosáhla několika ocenění a firmy jako Shimano, Molnlycke Health Care, Sejong, Baumann Springs a další poskytují téměř 2 000 pracovních míst převážně mladým lidem a ženám.
Je paradoxem, že po komunálních volbách roku 2010 nové vedení města s primátorem Tomášem Hanzlem v čele obrátilo a slovy primátora „... se bavíme o dobývacím prostoru pod Starým Městem, a to ještě s výhradami a podmínkami...“ odstartovalo práce na přípravě těžby i pod podnikatelskou zónou Nové pole. Otevřelo současně možnost legislativním snahám OKD zastavit jakoukoliv další výstavbu ve Starém Městě a tím zároveň jakýkoliv další rozvoj těchto firem. Tímto krokem vlastně „hodilo město přes palubu“ celou podnikatelskou zónu a s ní všechny firmy s jejími zaměstnanci. Vedení města s těmito firmami prakticky nekomunikuje. Veškerou vinu pak alibisticky svaluje na stát a vládu. Proto v žádném případě nemohu akceptovat názor tiskové mluvčí. Na druhé straně však sám jednám s vedeními těchto firem, se zástupci OKD a též s jednotlivými ministry o možném zachování výše uvedených pracovních míst.

Ing. Jaroslav Krupka

člen místní rady
místopředseda regionálního sdružení
poslanec PČR