23. března 2021

ODS: Národní agentura pro sport jako pašalík pro lidi z ANO a ČSSD? Nepřípustné

(www.ods.cz ) Občanští demokraté varují před další destabilizací sportovního prostředí v ČR. Podle informací, které přinesl server Seznam Zprávy, se zdá, že se chystá další výměna ve vedení Národní sportovní agentury. Jednu ze stávajících místopředsedkyň by měl nahradit Martin Zvonař, který má v rámci NSA na svědomí chaos a jeho nominace z řad ČSSD působí ze všeho nejvíc jako snaha o zajištění vlivu menší vládní strany na rozdělování dotací.

„Vláda pokračuje v destabilizaci českého sportu, který je i bez jejích zásahů těžce zkoušen koronavirem. Jako by nestačila účast předsedy Hniličky na ‚teplickém mejdanu‘, nebo podezřelá smlouva na šest milionů, kvůli které museli končit dva místopředsedové. ANO a ČSSD nyní přichází s další rošádou, která nemůže mít jiný důvod než naplňování stranických zájmů. Kandidát na nového místopředsedu Martin Zvonař je navíc ve sportovní komunitě ‚vyhlášený‘ pro nekomunikaci, nastavování nesmyslných podmínek ve výzvách v oblasti parasportu a výzkumu popularity sportů, který znevýhodnil některé svazy. Místo toho aby se premiér a vláda snažili sport podpořit a stabilizovat, snaží se jen naplňovat svoje zájmy a prohlubovat nekončící chaos v NSA,“ říká poslanec ODS Jakub Janda.

Za šokující považuje zprávu o způsobu výběru nového místopředsedy Národní agentury pro sport i Lenka Kohoutová, která se dlouhodobě věnuje podpoře lidí s handicapem a paralympijského sportu.

„Tímto postupem se pánové otevřeně přiznávají k nekalým praktikám uvnitř agentury a potvrzují obavy, že Národní agentura pro sport funguje jako trafika pro stranické kamarády. Úkolem poslance Birkeho rozhodně není vybírat nové místopředsedy a zasahovat do hierarchie úřadu stanovené zákonem,“ vysvětluje Lenka Kohoutová. Podle ní takové chování vrhá špatné světlo nejen na samotnou agenturu, ale na celý segment sportu a jeho financování.

Jakub Janda

poslanec PČR