14. července 2020

Koronavir na Karvinsku je selháním vlády

Zabýváme se tu dnes něčím, co vůbec nemusel být tak velký problém. Nová ohniska šíření koronaviru v Moravskoslezském kraji se dala včas podchytit. Lepší testování, předávání informací, cílené zavádění karantény, zavírání provozů s nadměrným výskytem nakažených… To přeci nejsou žádné zázračné recepty, to je běžný postup.

Zdá se ale, že se vláda ani několik měsíců od prvního vypuknutí pandemie v naší republice nepoučila. Na Karvinsku naprosto selhala. Příslušná ministerstva a podřízené úřady se v mnohém chovaly jako amatéři. Neříkám to jako nějakou „povinnou“ kritiku vlády. Ale 1,2 milionu obyvatel Moravskoslezského kraje si zaslouží vědět, kdo za to může. A vědět, že když už se nedočkaly zastání u vlády, dostalo se jim ho tady v Poslanecké sněmovně.

V čem spočívá toto selhání? Jen pár příkladů:

- Testovat se začalo pozdě a v příliš malém měřítku. Vůči používaným rychlotestům se objevily výhrady, mimo jiné i ze strany krajského hejtmana Ivo Vondráka (mimochodem, zvoleného, ze vládní hnutí ANO. Je hezké, že se premiér kdysi v předvolební kampani chlubil, jak na něj regionální exponenti ANO mají mobil, ale k čemu to je, když nefunguje ani komunikace mezi krajem a vládou, byť obojí je ve stejných stranických barvách?).

- Na výsledky důkladnějších PCR testů se čeká zbytečně dlouho, testování probíhá chaoticky, jak si ve společném prohlášení postěžovali starostové z Karvinska. Testovací kapacity se měly včas a pořádně posílit.

- Krajská hygienická stanice situaci evidentně nezvládla. Jen pro názornost - pátého května vydala rozhodnutí k opatření pro OKD, o necelé dva týdny později (18. května) ale při odebrání 600 vzorků byla celá desetina pozitivních. To nebyla masivní nákaza? Proč se hned nezačaly dělat testy i na dalších šachtách? Ujišťování, že krajská hygienická stanice dělá kompetentní kroky s klidem a rozvahou mi připomněla, jak v období komunismu strana a vláda vyzývaly ke klidu na práci… Odpovědnost za to padá na hlavu ministerstva zdravotnictví, pod které hygiena spadá. Karanténa se prakticky nevyhlašuje a pokud, tak jen málo.

- O chytré karanténě nemá cenu mluvit vůbec – už to označení „chytrá“ se v tomto případě ukázalo jako nesmysl…

Naprosto neuvěřitelné pak je, jak chaoticky se stát jakožto vlastník v OKD choval. Nezajistil tam dostatek hygienických prostředků a ochranných pomůcek. Nefungovalo bezpečné střídání

směn ani omezování kontaktů v hlubinných dolech. Když se ukázalo, že koronavirus se v dolech začal rychle šířit, na co se čekalo? Proč je nezavřeli už dřív? Proč ponechaly šachty v provozu a tím způsobily lokální pandemii, která byla fakticky i mediálně vztažena ke Karviné?

A nebylo třeba cílem dosáhnout nuceného přerušení těžby, aby horníci byli doma kvůli překážkám na straně zaměstnavatele se 100 % platem, takže před krajskými volbami bude panovat klid a spokojenost? Na to vše by měla odpovědět i paní ministryně financí, pod jejíž resort výkon vlastnických práv spadá.

Když to shrnu, vláda se na Karvinsko a potažmo celý Moravskoslezský kraj vykašlala. Představte si, že by se něco podobného stalo v Praze, která má shodou okolností podobný počet obyvatel. Třeba v některé firmě ze skupiny ČKD, nebo v Dopravním podniku…

Já se ale na lidi tam u nás nevykašlu. I proto, že jsem se tam narodil, že tam žiju a že Moravskoslezský kraj tady ve Sněmovně zastupuji. Chtěl bych tedy od příslušných členů vlády vědět, proč se chovali tak liknavě. A hlavně, jaké plány mají na zvládnutí pandemie v tamních ohniscích. Přes milion obyvatel kraje si tyto odpovědi zaslouží.

Projev přednesen 8. července 2020 před plénem Poslanecké sněmovny na její mimořádné schůzi.

Jakub Janda

poslanec PČR