16. dubna 2014

Mírové poselstvo z Poděbrad bylo slavnostně přijato ve Štrasburku

Mírové poselstvo studentů a motorkářů, které pod záštitou místopředsedy europarlamentu Oldřicha Vlasáka vyslalo město Poděbrady do francouzského Štrasburku, bylo slavnostně přijato předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem.

Studenti Schulzovi předali symbolické mírové poselství psané prezidentem České republiky Milošem Zemanem a signované představiteli 9 měst. Vyslání poselstva je jednou z akcí, kterou si letos Poděbrady připomínají 550. výročí mírových misí Jiřího z Poděbrad.

Studenti z poděbradského EKO Gymnázia a Střední odborné školy vyrazili v doprovodu motorkářů do Štrasburku již v sobotu. Kromě Poděbrad, ze kterých vyrazila, se delegace zastavila ve městech Praha, Plzeň, Norimberk, Weiden in der Oberpfalz, Sulzbach-Rosenberg, Lauf an der Pegnitz, Schwäbisch Hall, Freudenstadt a Stuttgart. Studenti zde předali představitelům měst symbolické dárky jako připomínku trvajícího míru. Lidem delegace rozdávala korunky s informacemi o původním mírovém projektu českého krále Jiřího, který se již v 15. století snažil zajistit trvalý mír mezi evropskými křesťanskými národy.

Úterní příjezd do Štrasburku proběhl ve slavnostním duchu, poselstvo přivítal na kruhovém nádvoří místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák. Delegace dorazila v doprovodu českého vlajkonoše, poděbradských mažoretek a dechové hudby, těsně před příchodem se k ní připojil i starosta Poděbrad Ladislav Langr. „Těší nás, že vše proběhlo v pořádku a studenti si samotnou akci skvěle užili. Ve městech, kterými projížděli a kde předávali mírové poselství, pro ně dokonce připravili různé akce a speciální prohlídky, takže myšlenka mezinárodní spolupráce byla naplněna i na této úrovni," řekl Langr, který je zároveň předseda organizačního výboru oslav. Delegace však především předala mírové poselství, listinu, jejímž autorem je prezident České republiky Miloš Zeman, do rukou předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze.

„Předseda Schulz dostal od České republiky po deseti letech našeho členství v Evropské unii symbolický vzkaz. Vzkaz, že kořeny evropské integrace sahají až k Jiřímu z Poděbrad," připomněl Vlasák, že se oslavy 550. výročí misí českého krále shodují s desetiletým výročím vstupu ČR do EU. „Osobně si ale myslím, že s ohledem na současné dění na Ukrajině, rozpínavé ambice Ruska a riziko další studené války bychom měli zmínit jedno: několik desetiletí míru v Evropě. A tak přestože má dnešní Evropská unie mnoho chyb a mnozí z nás včetně mě kritizují plýtvání penězi a obrovskou byrokracii, stejně jako král Jiří z Poděbrad vidím v tomto ekonomicko-mírovém spolku i nadále smysl," zdůraznil pozitiva evropské integrace Vlasák.

Před Evropským parlamentem se mohli kolemjdoucí na doprovodné akci zaposlouchat do dechové hudby a do vystoupení pěveckého sboru a orchestru Gymnázia Jiřího z Poděbrad. Své umění předvedly české mažoretky a k ochutnání byly některé z poděbradských specialit.

Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města
poslanec EP