15. dubna 2014

Výstava k 100. výročí Československých legií v Novém Bydžově

Letos uplyne sto let od vzniku Československých legií, proto se místopředseda Evropského parlamentu Ing. Oldřich Vlasák rozhodl uspořádat výstavu připomínající hlavní události spojené se zahraničními čs. vojsky, které významně přispěly k formování českého a slovenského národa a předcházely vzniku československého státu.

Významné výročí si  připomínáme nejen v České a Slovenské republice, ale i v rámci Evropské unie, to byl také pro Ing. Vlasáka podnět k zahájení první ze série řady výstav „100 let Československých legií" v závěru loňského roku právě v Evropském parlamentu ve Štrasburku.  Zmíněná expozice byla ze Štrasburku převezena do České republiky, kde je postupně  představována v několika městech. Ze Senátu Parlamentu ČR putovala do Liberce, dále do Karlových Varů, Plzně, Hradce Králové a nyní i do Nového Bydžova.

Od 16. do 25. dubna 2014 bude tedy výstava umístěna v Novém Bydžově - ve vstupních prostorách Jiráskova divadla.

Společenské setkání u příležitosti výstavy 100 let Československých legií se zde uskuteční pod záštitou starosty města Nový Bydžov Ing. Pavla Loudy ve středu 23. dubna v 16.00 hodin.

Podle  místopředsedy EP Oldřicha Vlasáka je toto výročí a jeho připomenutí  nezbytné pro další existenci našeho národa a jeho další demokratický vývoj: „Je to výročí, které přesahuje svým významem hranice České republiky a je podstatné i pro Evropskou unii. Tato expozice historicky odkazuje na Československé legionáře, kteří dobrovolně vstoupili do Spojeneckých armád, sváděli tuhé boje a nebáli se zaplatit i cenu nejvyšší za naši svobodu. Československým legionářům jsme vděčni za jejich přispění ke vzniku samostatného československého státu a poválečného uspořádání Evropy."

Expozice výtvarníků Jana a Sabiny Kratochvilových z brněnského Muzea českého a slovenského exilu 20. století" obsahuje dobové fotografie, dokumenty a další zajímavé informace z období vzniku Československých legií. O nich je také historický filmový dokument, který bude návštěvníkům promítnut v úvodu Společenského setkání 23. dubna 2014. Výstava v Novém Bydžově bude doplněna o expozici zapůjčenou Čsl. obcí legionářskou, na které jsou konkrétní jména a osudy legionářů z Hradecka.

Z Nového Bydžova se výstava přesune 25. dubna 2014 do Městské galerie - Příhrádek v Pardubicích.

Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města
poslanec EP