27. ledna 2014

Nová česká vláda

Po vánoční a novoroční pauze, kdy dodatečně přeji každému z vás v novém roce jen to dobré, se chci vyjádřit k novým politickým událostem, které nastaly nebo nás v následujících dnech pravděpodobně čekají.

Jednou z nich je i jmenování nového vládního kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky.

Ano, Bohuslav Sobotka se dočká a sestaví v následujících dnech svou novou vládu. Ale vydrží mu tato vláda celé čtyři roky a vydrží on sám? To jsou otázky, na které zatím nemáme jednoznačnou odpověď. Čím dál více se utvrzuji v tom, že pan premiér Sobotka je svým povoláním politik dle mého názoru tzv. „nečasovského stylu", tedy nevýrazný necharizmatický avšak plně stranicky loajální politik, který poslední dlouhá léta svého života tráví jen prázdným politickým mluvením a vyjednáváním v poslanecké sněmovně bez jakéhokoliv reálného obsahu. Bohuslav Sobotka tedy ve mně nevzbuzuje žádnou důvěru v to, že by si dokázal s vedením vlády dlouhodobě poradit, obzvlášť s komplikacemi, které bude zažívat s oběma svými koaličními partnery a oponenty ve své vlastní straně.

Přesto, že se domnívám, že politické hnutí Ano je značně politicky nesourodé seskupení více či méně zajímavých, ale i kontroverzních lidí, tak až na výjimky mi jsou postoje jeho zástupců v rámci této vznikající vlády politicky nejbližší. To je jeden z dalších důvodů, proč se domnívám, že tato vláda bude velmi nestabilní. Zástupci hnutí ANO a ČSSD jsou lidé, kteří dle mého názoru mají zcela odlišné názory na fungování státu, dotační programy, dopravu a mnohé další oblasti chodu naší veřejné správy.

To, co mě však na nově vznikající vládě vadí nejvíc, je to, že někteří kandidáti na ministry nemají ani minimální soudnost k úřadům, v jejichž čelech mají stát, ale ani k nám občanům. V této souvislosti mluvím o dvou jménech a to o budoucím ministru průmyslu a obchodu panu Janu Mládkovi a ministru vnitra panu Milanu Chovancovi. První jmenovaný dle médií neměl dostat prověrku od nejvyššího bezpečnostního úřadu a druhý měl vystudovat právnickou fakultu v Plzni za devět měsíců. Tyto informace ve mně vzbuzují velké pochybnosti nad kvalifikačními předpoklady těchto dvou kandidátů na ministry. To, z jakého důvodu pan Mládek nedostal bezpečnostní prověrku, nedokáži vysvětlit, plnohodnotně vystudovat vysokou školu však nejde za devět měsíců. Pět let jsem studoval práva na brněnské Masarykově univerzitě a vím, že vysokou školu nejde vystudovat ani za rok, ani za dva roky. Ano, je možné si studium zkrátit o rok, ale ne o několik let, jak tomu mělo dle informací z médií být u pana Chovance. Vadí mi, když takovýto člověk chce řídit ministerstvo vnitra, kde se možná utváří víc legislativy než na ministerstvu spravedlnosti, a přitom jeho studium na vysoké škole vzbuzuje řadu pochybností, které ani budoucí pan ministr nedokázal zatím dostatečně vyvrátit.

Jen aby to nebyl základ pro další říjnové předčasné volby!

Daniel Rada

člen místní rady
zastupitel