14. června 2013

Hromadná poprava vlastních lidí!

...i tak by se dalo nazvat dění kolem zatýkání vlivných politiků a úředníků ze čtvrtka 13. června.

Premiéra Petra Nečase čekají teď velice nepříjemné chvilky. Tím však nemyslím jeho velice nezáviděníhodnou situaci kolem vysvětlování, nekonečných reakcí a možná i závažných rozhodnutí. Mám na mysli to, jak bude muset čelit lidem kolem sebe, kteří mu budou vyčítat, že právě díky němu nejspíš skončí za mřížemi. Ano, byl to právě on, kdo rozhýbal orgány činné v trestním řízení, prolomil ledy, aby začaly stíhat gaunery české politické scény. To, že v první řadě dojde na jeho blízké, je jenom ukázkou jednoho metru, po kterém tak dlouho a vytrvale všichni voláme.

Asi jako většina lidí v tomto státě, která se zabývá aktuálním děním, jsem včera celý den očekával premiérovo vyjádření. Udeřila 16. hodina a 45. minuta a tisková konference byla na světě. Očekával jsem něco v tomto smyslu: "Vážení spoluobčané, dnes po celý den sledujete výsledky naší protikorupční strategie. Pokud je potřeba si nejprve zamést před vlastním prahem, jsem na to připraven. V tuto chvíli Vám sdělím jen to, že očekávám vyjádření policie. Potom Vás seznámím s kroky, které následně učiním."

Opět by premiér zabodoval. V několika posledních dnech už po druhé. Nestalo se tak, za což jej můžeme pravděpodobně omluvit, neboť to asi byla skutečně rána z čistého nebe. Každopádně to považuji za další selhání marketingu vlády. Čemuž se nedá moc divit, když vedoucí úřadu vlády a ředitelka úřadu premiéra nebyli k mání, neboť zrovna poskytovali rozhovor úplně jinde.
Je paradoxní, že můžeme premiérovi (možná na rozloučenou) opravdu ze srdce poděkovat, že se konečně něco děje.

Pavel Moravec

člen strany
místopředseda oblastního sdružení
zastupitel města