30. května 2013

Pohár přetekl, je třeba jednat.

Události posledních dní v Praze jednoznačně ukázaly, jaké jsou cíle TOP 09 před volbami do poslanecké sněmovny v příštím roce. O kondici pražské ODS se možná dá polemizovat.

Hlavním důvodem rozpadu pražské koalice jsou však plány ministra financí Kalouska na to, jak se zavázat vedení sociální demokracie a udržet si pozici na MF i v příští vládě. Obhajoba a vysvětlování nastalé situace ze strany formálního předsedy strany musí být následně všem racionálně uvažujícím lidem k smíchu. Pozoruhodná kompilace výroků o svébytnosti rozhodnutí pražských představitelů TOP 09 ukončit koalici rovněž budí úsměv...

Tak to bylo vždy, když se straně Miroslava Kalouska hodilo vpadnout do zad ODS a poslat jí střemhlav přes palubu. Čas, kdy se ODS měla podobným praktikám tvrdě opřít, už nastal dávno. Nicméně nyní již skutečně jde o naši integritu a schopnost si zachovat respekt a tvář.

TOP 09 je ve skutečnosti sdružení lidí, kteří odpadli z různých stran vždy, když cítili, že korýtka začínají být prázdná. Současné vedení ODS je přitlačené ke zdi a premiér není schopen adekvátně reagovat na největšího a nejzáludnějšího soupeře ODS na české politické scéně.

Zbývá jediné. Vyexpedovat neschopné ministry za TOP 09 v čele s družinářkou ovládající ministerstvo kultury z vlády. Vypovědět koaliční smlouvu a začít konečně dělat skutečnou pravicovou politiku. Veřejnost se musí přesvědčit, že ODS není stranou kšeftařů. Pokud tento nešvar chceme vymýtit z české politiky, musíme začít hlavně u sebe. Nesmíme podlehnout vnitřním tlakům ze strany zájmových skupin napojených na lidi z TOP 09. ODS musí veřejnosti a všem politickým soupeřům ukázat, že je jedinou parlamentní pravicovou stranou na české politické scéně. Zřetelný konec kompromisů a věčných ústupků stranou. To je šance na záchranu značky ODS.

Pavel Moravec

člen strany
místopředseda oblastního sdružení
zastupitel města