26. dubna 2013

„Výborové ne“ opravě historických varhan v Libči

Výbor pro kulturu a památkovou péči Zastupitelstva Královéhradeckého kraje na svém jednání 25. 4. 2013 řešil mimo jiné také dotační programy na podporu kultury a památkové péče.

V rámci těchto programů byl jedním z bodů i dotační program Obnova historických varhan, které se nacházejí  v kostele v Libči.

V této souvislosti mě jako občana kraje i člena tohoto výboru mrzí fakt, že žádost na opravu varhan v městské části Trutnova v Libči nebyla schválena (podobně jako další žádosti z Trutnova a jeho okolí). To vše především s ohledem na fakt, že tento záměr byl iniciován zájmem místních lidí, kterým záleží na obnově kulturního života v této části města. A pravda je, že restaurace zdejších varhan je velmi potřebná.

Bohužel můj návrh na podporu obnovy byl podpořen pouze jediným zbylým členem ODS v tomto výboru (poznámka: výbor má celkově 13 členů, členů za ODS 2).

V posledním období jsme na úrovni Zastupitelstva města Trutnova poměrně často atakováni opozicí, která naprosto bezmyšlenkovitě napadá vládnutí ODS a dalších koaličních stran na úrovni města. Je smutným faktem, že někteří z těchto opozičních kritiků, kteří jsou po loňských volbách zvoleni do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje, nebojují za zájmy občanů svého města na úrovni kraje se stejnou vehemencí, s jakou hledají chyby v našem vládnutí.

Daniel Rada

člen místní rady
člen regionálního smírčího výboru
zastupitel