29. června 2017

Luboš Motl sází na občanské iniciativy

(www.homerlive.cz) Tak trochu jiný pohled na dění v Litvínově má Luboš Motl, aktivní člen litvínovské ODS. Sází na spolkovou činnost obyvatel města, o kterou především by se podle jeho mínění mělo opírat vedení města. Nemá rád nedokončenou práci a vadí mu lhostejnost a nezájem lidí o rodné město.

Vadí vám nedokončená práce, co konkrétně v Litvínově považujete za nedokončené?

Denně chodím kolem zámku Valdštejnů. Je dobře, že se do zámku vrátil život, že město zámek zrekonstruovalo. Co mi ale vadí, je současný stav po rekonstrukci. Už nyní opadává omítka, na fasádě jsou nevzhledné mapy. Město začalo dobrou věc, ale nedotáhlo ji do konce. To je přesně ukázka práce, kterou bych jako politik nechtěl dělat. Pokud byla rekonstrukce odvedena špatně, pak za to musí být někdo zodpovědný. Jestli to ale byl úmysl a správný technologický postup při rekonstrukci historického objektu, pak by to měli lidé vědět. Vedení města by mělo informovat nejen své občany, ale každého, kdo kolem zámku jde, že práce ještě nejsou dokončené, že se fasáda bude ještě časem měnit a také z jakých důvodů. Takových příkladů bych mohl z Litvínova uvést hned několik. Dobrý záměr se nakonec obrátí v negativum jen proto, že nebyl dokončen.

Máte velmi blízko k ekologii, jak vnímáte renovaci zámeckého parku?

Je to fajn a dobře připravený projekt. Je tu ale problém s provedením. Jestliže se v parku provede nová výsadba, musí se počítat s tím, že několik let se tu nebudou moci konat celoměstské slavnosti. To je stejný problém. Dobrý projekt se pokazil tím, že nebyl dotažen a skončilo se před cílem. Velmi zvláštní při realizaci projektu byl také přístup k ochraně přírody. Řešila se prořezávka každého stromu, připravovala náhradní hnízdiště, budky pro netopýry. Že se ale v době hnízdění ptáků v parku konají několikadenní slavnosti, které spolehlivě ptactvo z hnízd vyženou, neřeší nikdo.

A zeleň v Litvínově obecně?

Zeleň se samozřejmě musí řešit, ale s rozmyslem, a ne od stolu v kanceláři. Je dobré zapojit do řešení zeleně, stejně jako do mnoho dalšího ve městě, občanské platformy. Lidé, kteří mají město rádi, žijí tu a považují ho za svůj domov, mohou být vedení města velmi prospěšní. Například občanská iniciativa Zeleň Litvínov je obrovská studnice nápadů a informací, které by měli úředníci při své práci využívat. Neříkám, že se všechno dělá špatně. Hodně se toho dělá dobře, ale mohlo by se také dělat ještě lépe.

Jak si představujete spolupráci s občanskými iniciativami?

V Litvínově je hned několik spolků, jejichž činnost je pro město velmi prospěšná. Vedení města by mělo spolkovou činnost svých obyvatel všemožně podporovat a spolupracovat s nimi. Jsou to lidé, kteří jsou ochotni zdarma a ve svém volném čase měnit své okolí k lepšímu. Čím více občanských platforem ve městě bude, tím to bude lepší. Politici, politické strany, zastupitelé i úředníci by měli občanským iniciativám naslouchat. To je podle mého mínění cesta pro vedení města.

Luboš Motl

člen OR ODS Most

Štítky:
rozhovor