31. března 2017

Centrum pro občanské svobody

Centrum si klade za cíl hájit prostor pro občanské svobody, který se právě v posledních letech velmi zužuje.


ODKAZ NA STRÁNKY CENTRA NALEZNETE ZDE

Velmi chvalitelná je snaha o inventuru zbytečných státních institucí. První díl právě vyšel:

 

Co chceme

Nízké daně a nízké výdaje státního rozpočtu

„People before Government.“ 

Daně jsou klíčovým symbolem moci státu nad jednotlivcem, a proto chceme trvale usilovat o jejich snižování a zjednodušování. V návaznosti na to chceme intenzivně mapovat a iniciovat eliminaci zbytečných, nefunkčních či vyloženě nebezpečných institucí pro svobodu občana a tím dlouhodobě snižovat státní výdaje. Bohatství společnosti vzniká spontánními aktivitami svobodných lidí, nikoli regulacemi, dotacemi a daněmi.

Svobodný život

„Lidská svoboda není prostředkem k dosažení nějakých vyšších společenských cílů, je to nejvyšší cíl sám.“ 

Stát má zaručovat základní (takzvaná negativní) práva: Právo na život, na svobodu, na vlastnictví. V drtivé většině dalších aktivit přináleží státu zdrženlivost. Primárním cílem je odhalovat a poukazovat na nové formy omezování a narušování občanských svobod. Institut by měl umět pojmenovat jak klasické snahy státu o omezování svobody občana, tak hrát vůdčí roli při zkoumání nových fenoménů, které mohou v blízké i vzdálenější budoucnosti znamenat riziko pro svobodný život (kamerové systémy, omezování hotovostních plateb...).

Náš život se odehrává v České republice, řešme české problémy a české zájmy

„Chceme stát, který efektivně slouží českým občanům, je silný při prosazování jejich zájmů, ale malý při zasahování do jejich svobod.“ 

Základní struktura lidské společnosti: rodina-obec-stát. Podporujeme klasické rodiny. Podporujeme národní zájmy. Nepodporujeme uměle vytvořené kraje či nadnárodní subjekty. Armáda musí sloužit především k ochraně republiky, nikoli k mezinárodním akcím. Spolek nepřijímá finanční podporu od zahraničních subjektů (s výjimkou slovenských).