13. května 2016

Naše vize pro zdravotnictví v Libereckém kraji? Fakultní nemocnice a lékařská fakulta.

Ve středu 11. května 2016 proběhla tisková konference ODS Libereckého kraje, na které byla představena dlouhodobá vize ODS v oblasti zdravotnictví v kraji. Představitelé ODS oznámili, že budou usilovat o vznik fakultní lékařské nemocnice a lékařské fakulty v Liberci

ODS se hodlá zasadit o to, aby v plánované výstavbě nového, moderního pavilonu liberecké nemocnice, vzniklo zázemí pro mediky.

„V současné době má o akreditaci magisterského programu ošetřovatelství zažádáno technická univerzita. Ve spolupráci bychom tu do budoucna chtěli vytvořit nemocnici, která zajistí zázemí pro výuku mediků v klinických oborech, ale i výuku lékařů před atestací a vzdělávání zdravotních sester a záchranářů,“ vysvětlil Dan Ramzer, lídr strany v regionu.

V projektu, který nemocnice připravuje, se tak podle něj musí počítat například s tím, aby na operačním sále byly balkonové náhledy, aby v rámci ambulancí fungovaly dostatečně prostorné místnosti pro náslechy a k dispozici byly i posluchárny pro studenty.

„Přitáhlo by to mladé lidi, mohl by tu vzniknout i kampus a hlavně by odsud mladí, vzdělaní lidé neodcházeli do jiných nemocnic. Není problém ty lidi zaplatit, problémem je vůbec je získat,“ doplnil Ramzer.

Mgr. Petr Židek, MPA, autor myšlenky, novinářům sdělil: "Pro zdravotnictví Libereckého kraje je po značné době nečinnosti důležité nastavení dlouhodobé strategie a vize pro vývoj regionu v oblasti zdravotnictví. Příprava a realizace výstavby nové KNL s vizí jejího fungování v budoucnu jako fakultního zařízení, bez ohledu na vlastnické vztahy, umožní širokou variabilitu využití KNL a ostatních zdravotnických zařízení v kraji."

Vizi krajské ODS podpořil prof. Petr Fiala, který v krátké poznámce vyzdvihl pozitivní dopady pro Liberecký kraj v několika oblastech. Jako bývalý ministr školství vyzdvihl důležitost vzdělávání a pochválil kvalitu Technické univerzity v Liberci i její dobrou pověst nejen v odborných kruzích.

Koncept podle návrhu ODS:

Oblast zdravotnictví se dá rozdělit na několik hlavních sektorů. Lékaři, sestry, jednotlivé nemocnice a typy dostupné péče v těchto zařízeních.

Pokud se budeme věnovat dlouhodobým cílům, tak mluvíme o založení lékařské fakulty se vším, co k tomu náleží v několika na sebe navazujících etapách.

Jednotlivé etapy

  1. Výstavba moderní (fakultní) nemocnice
  2. „propůjčení“ nových špičkově vybavených pracovišť nové nemocnice již fungujícím fakultám (např. Praha a Hradec) v období zkoušek, kdy jejich fakultní pracoviště často kapacitně nestíhají.
  3. Podpora kraje Technické univerzitě Liberec při rozšíření studijního programu Ošetřovatelství – všeobecná sestra z bakalářského na magisterský a úzká spolupráce krajských, středních zdravotnických škol v Liberci a Turnově s Technickou univerzitou Liberec.
  4. Přeměna specializovaných center na klinická pracoviště
  5. Spolupráce kraje prostřednictvím svých nemocnic s Technickou univerzitou Liberec při vzdělávání v oblasti biomedicínské techniky
  6. Spolupráce s městem Liberec a případně Technickou univerzitou Liberec na vytipování vhodné lokality pro vznik nového vysokoškolského kampusu. Paralelně s tím vézt z pozice vedení kraje jednání o vzniku lékařské fakulty v Liberci na vládní úrovni, s MŠMT a případně dalšími dotčenými institucemi.
  7. Vybudování kampusu a založení lékařské fakulty v Liberci.

Ve stejné chvíli je nutné připravovat na spolupráci i ostatní zdravotnická zařízení v kraji tak, aby se díky spolupráci s budoucí fakultní nemocnicí mohli podílet na fungování tohoto projektu. Možnosti jsou různé, ale především by se mělo jednat o to, aby každé z těchto zařízení bylo součástí celého systému a tudíž se stalo nepostradatelným a potřebným. Může se jednat například o vznik specializovaných pracovišť, která budou pro svou unikátnost vyhledávaná. Tato jejich činnost pak může částečně dotovat běžnou práci daného zařízení.

Plusy ve finanční oblasti jsou především v jiných možnostech získání dotací a grantů, které mají fakultní zařízení a mohou výrazně pomoci při rozvoji všech zařízení, která jsou na systém napojená. Není to o zisku, ale o kvalitním fungování zdravotnictví jako celku v Libereckém kraji se zaměřením na kvalitní a vysoce kvalifikovaný lékařský a zdravotnický personál.

Výhody pro kraj:

  • moderní, kvalitní péče o obyvatele Libereckého kraje
  • příliv vzdělaných lidí do regionu, profesoři, docenti, asistenti - prostě učitelé
  • příliv studentů
  • přeměna Liberecké nemocnice na fakultní nemocnici, kde by mohla probíhat výuka jak pregraduální - tedy výuka mediků v klinických oborech ale i postgraduální - tedy výuka lékařů před atestací
  • vzdělávání zdravotních sester a jejich specializovaná způsobilost – úzká spolupráci kraje a TU Liberec při vzdělávání zdravotních sester. V současnosti je na technické univerzitě Liberec akreditován bakalářský program, nicméně toto je startovacím impulzem pro magisterský obor, který doposud v ČR velmi chybí
  • zajištění si dostatku lékařů a sester v regionu
  • možnost získání nových typů dotací a zapojení do jiných grantových podpor
  • zapojení ostatních nemocnic v kraji do procesu výuky a snaha o podporu jejich profilace a částečné specializace viz Vysoké nad Jizerou
  • příliv stovek nových zákazníků pro obchody a podnikatele z řad studentů a profesorů a jejich rodinných příslušníků
  • ekonomická soběstačnost fakulty - viz dotace na studium na jednoho studenta
  • zapojení vědy a výzkumu do zdravotnické praxe (spolupráce s Technickou univerzitou, biomedicínská technika, nanovlákna apod.)

Nemocnice v kraji: Liberec, Česká lípa, Turnov, Jablonec nad Nisou, Semily, Jilemnice, Tanvald, Frýdlant.

Mgr. Petr Židek, MPA

člen místní rady
člen strany
člen oblastní rady
člen regionální rady
1. místopředseda oblastního sdružení

Štítky:
zdravotnictví