19. listopadu 2012

PORCOVÁNÍ ANOREKTICKÉHO MEDVĚDA

Jako detektivka na pokračování je nám denně servírován postup při sestavování oranžovo-rudých koalic ve většině krajů a při tom mi tane na mysli věta, kterou pro její beznaděj z duše nenávidím - no, co s tím, chleba stejně levnější nebude.

Sem tam se někdo nesměle, jedině v případě senátora Kubery i hlasitě, vyjádří k tomu, že ty kraje nám byl čert dlužen, a jede se dál, močálem černým kolem bílých skal. Začínáme čtvrtou čtyřletku budování gubernií, na které někdo nedá dopustit, jiným jsou lhostejné a lidi mého ražení pak dnešní podoba krajů naplňuje hlubokým smutkem.

Stalo se totiž to, před čím jsme před léty varovali, ale bohužel to nebylo mínění potřebné demokratické většiny. Kraje se nestaly efektivním a smysluplným článkem státní správy a samosprávy, spojnicí mezi ministerstvy nahoře a obcemi dole. Sen o malém úřadu s několika málo desítkami zaměstnanců se rozplynul v přílivu evropských dotací, které si samozřejmě vyžádaly potřebný aparát, zvláště, když roh hojnosti uznatelných nákladů celé roky bez kontroly přetékal.

To bylo na straně jedné. Na straně druhé si stát na kraje odložil své nepříjemné starosti s liberalizovaným zdravotnictvím a školstvím, takže se chvilku demonstrovalo před ministerstvy, pak před krajskými úřady, pak se něco málo slíbilo učitelům, lékaři poděkovali, ale neodešli a nějak tu žijeme. Zcela vážně je však třeba připomenout, že lékařská péče, co se týká úrovně a dostupnosti, patří u nás ke světové špičce a nic na tom nezmění ani ojedinělé špatné zkušenosti pacientů s někým z personálu či poplatky za to či ono. Na druhou stranu je nabíledni, že z tak specializovaného a členitého oboru plynou mnohdy peníze úplně jinam. Vazebně stíhaná ředitelka kladenské nemocnice Pancová je zajisté jen špičkou ledovce.

Zcela tristním příkladem selhání krajské samosprávy je stav silnic I. a II. třídy ve Středočeském kraji. Kdysi se o ně svědomitě a s přehledem staralo 12 okresních správ silnic, které byly předchozími krajskými vládami doredukovány až do jediné centrály, která je dnes bohužel nositelem jen závazků a dluhů. Nějak se to stále nedaří s těmi výběrovými řízeními na nejnižší cenu, která nakonec vyjde v reálu na násobek ceny přiměřené. Možná je to jen pomluva, ale smlouvy na zimní údržbu jsou prý mandatorně tak náročné, že na léto nezbude skoro nic. To by vysvětlovalo očividný fakt, že cestáře v létě nepotkáš a díry, ze kterých se dere podkladový makadam, se záplatují až po několika měsících. Již před mnoha roky se přestaly povětšině udržovat krajnice a škarpy, takže s nastupujícími mrazy člověka neznalého místních poměrů překvapí náhlý přerod vozovky v bobovou dráhu.

Omlouvám se všem hejtmanům a krajským zastupitelům, kteří jsou vedeni dobrými úmysly a je za nimi vidět kus poctivé práce. I já jsem se svého času jako krajský zastupitel snažil pracovat ve výboru a v zastupitelstvu kraje, ale úplný pocit zadostiučinění jsem neměl, protože to snažení bylo na můj vkus složité, nepřehledné a drahé.

Příčí se mi staré komunistické heslo "čím hůře - tím lépe", vidím v tom návod k sabotáži. Žel, návod k sabotáži, k mrhání veřejnými prostředky, probleskuje i z krajského uspořádání v dnešní podobě.  Povolební přetahování o krajské pašalíky ve středních Čechách mi připadá groteskní. Vidina velkých drobků z velkého rozpočtového koláče bledne před zadlužením, které zůstalo po Davidu Rathovi a které činí snad až 10 miliard korun. Jak se s takovým balvanem nechá smyslupně vládnout mi není jasné. Možná jde jen o to přežít do příštích parlamentních voleb, vyhnat pravicovou vládu, natisknout peníze, rozdat krajům a bude zase dobře.

Kraje vznikly na základě ústavního zákona, ale ekonomický krach krajů Ústava nepředjímá.

A tak se nabízí analogie k filmu Obchod na korze. Národní správce Tóno Brtko, který dostal protekcí dekret na obchod Rozalie Lautmannové  posléze zjistí, že místo domnělého bohatství oprašuje toliko prázdné krabice a stará paní přežívá jen díky příspěvkům od židovské obce. Samotný závěr filmu je pak stejně chmurný jako vyhlídky poučených optimistů na konci roku 2012.

Karel Šebek

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
místostarosta
senátor PČR