29. srpna 2012

Lepší zdravotnictví – realita místo iluzí

Pět roků, které uplynuly od rozhodnutí o rozsahu sítě pěti krajských nemocnic a privatizaci zbývajících deseti zdravotnických zařízení, se neslo ve znamení kritiky. Nejhlasitější odpůrce privatizace, někdejší hejtman David Rath, téměř ovládl média a kudy chodil, tudy říkal, jak se zprivatizované nemocnice rozkrádají a jak kraj na jejich prodeji prodělal.

Dnes už se ví, že v té době vesele rozkrádal ty krajské.

Dnes je diskuse přece jen vyváženější, i média ustoupila
od svého obvyklého negativního obrazu a přinášejí informace o tom, jak se noví majitelé nemocnic vypořádali se svými privatizačními závazky a konstatují, že v zásadě dobře. Soukromé nemocnice fungují „Před několika dny radní pro zdravotnictví Zdeněk Seidl konstatoval, že soukromá Mělnická nemocnice funguje velmi dobře. Nechci jeho pohled zpochybňovat, ale je podle mě spravedlivé dodat, že se dobře daří i dalším zařízením,“ říká kandidát ODS na hejtmana Raduan Nwelati, jinak též primátor Mladé Boleslavi a dřívější ředitel tamní krajské nemocnice.

Menší nemocnice díky novým vlastníkům získaly potřebné investice, a to v objemu stovek milionů korun, což by kraj jako původní vlastník nikdy nemohl zajistit. Nemluvě o tom, že by mu chyběly další stovky milionů, které kraj mohl investovat do oblastních nemocnic tvořících páteř moderního krajského zdravotnictví. Kritici se ve všem mýlili Kritici prodeje deseti nemocnic soukromým majitelům se mýlili prakticky ve všem.Slyšeli jsme stokrát, jak se bude v malých nemocnicích omezovat péče – opak je pravdou.

Berounská nemocnice prošla rekonstrukcí a dnes poskytuje služby, které nikdy neposkytovala. Hořovická nemocnice v soukromých rukách zachovala všechna oddělení a zřídila novorozenecké oddělení a onkologický stacionář.

Mělnická nemocnice má také díky novému vlastníkovi nová oddělení i vybavení. Stabilní vývoj prožívá i rakovnická nemocnice. Někdejší hejtman dobře věděl, že nemůže bojovat se všemi majiteli, zvláště ne tam, kde nemocnice fungují, a tak se zachoval, jak se dravci obvykle chovají, „ze stáda vybral nejslabší kus“ a útočil především na něj. Proto jsme z jeho úst tak často slyšeli o špatném příkladu nemocnice v Brandýse nad Labem.

Tehdejší hejtman David Rath jí opravdu nepřál, a tak jí škodil, jak jen mohl. Na stránkách novin jsme viděli fotky spravedlivého a přísného hejtmana, jak přijíždí na inkviziční návštěvy nemocnice. S tím, co víme nyní a co mělo zůstat skryto za zdmi bytů a kanceláří exhejtmanových blízkých, se zdá, že soustavný útok na jednu část zdravotnictví byl spíš manévrem pro krytí machinací se zakázkami v části druhé, v krajských nemocnicích.

Lépe 5 vynikajících než 15 průměrných Ty přitom mají nejlepší předpoklady stát se opravdu kvalitní sítí středočeského zdravotnictví. Jsou vhodně rozmístěny, mají přiměřené spádové oblasti, kraj na ně může soustředit všechny síly, které nemusí tříštit v dříve prodaných deseti menších zařízeních. Zlepšilo se vybavení
nemocnic. „Zkrátka platí, že je lépe mít 5 velmi kvalitních než 15 průměrných zařízení. Jsme k tomu na dobré cestě, ale je potřeba znovu a znovu opakovat, že předpoklady nevytvořilo současné vedení kraje. Že byly vytvořeny právě před pěti lety za vedení Petra Bendla.

Ještě důležitější ale je tyto předpoklady využít pro soustavné zvyšování kvality péče. To je možné jen trpělivou prací při zlepšování odbornosti lékařů i středního zdravotnického personálu a jejich přístupu k pacientům. Dosavadní vedení kraje zřejmě mělo jiné priority a v motivaci a rozvoji odborného zázemí nijak nepokročilo. To je po volbách potřeba změnit,“ dodává Raduan Nwelati.

Podle náměstka pro zdravotnictví Zdeňka Seidla (za ČSSD) je příkladem nejpovedenější privatizace a nemocnice, která se v rukou soukromého majitele dobře rozvíjí, ta mělnická. „Funguje nejlépe, dosud nenastaly žádné dohady s pojišťovnami a rozsah péče je adekvátní,“ tvrdí Seidl, který prosazoval, aby Mělník patřil mezi páteřní nemocnice raje. Vedle Příbrami je tu také jediné infekční oddělení kraji (převzato z  MF DNES střední Čechy, 25. 7. 2012).

 

MUDr. Raduan Nwelati

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
primátor Mladé Boleslavi
krajský zastupitel