12. listopadu 2020

ČR musí zastavit vyplácení dotací Agrofertu, peníze vymáhat zpět a vylučovat Agrofert z veřejných zakázek

(www.ods.cz) Evropská komise zaslala české vládě další reakci na svůj auditní nález, který konstatoval existenci střetu zájmů a tedy neoprávněného čerpání dotací firmami ve vlastnictví českého premiéra Andreje Babiše. Europoslankyně Veronika Vrecionová vyzývá českou vládu a její složky, aby zastavily vyplácení dotací firmám vlastněným premiérem a zároveň vylučovaly tyto firmy z účasti ve veřejných zakázkách, což zákon o střetu zájmů rovněž zakazuje.

„Jestliže český premiér Andrej Babiš stále nevidí střet zájmů, když na jedné straně pobírá dotace a na straně druhé rozhoduje o jejich vyplácení, musí reagovat státní orgány a postupovat v souladu se zákony. Vyzývám proto vládu a příslušné složky státu, aby s okamžitou platností zastavily vyplácení všech dotací firmám ve vlastnictví předsedy vlády Andreje Babiše a také aby v souladu se zákonem o střetu zájmů vylučovaly společnosti ve vlastnictví Andreje Babiše z tendrů na veřejné zakázky,“ uvedla europoslankyně Veronika Vrecionová a připomněla tak mimo jiné veřejnou zakázku za cca 5 mld. Kč, kterou získala společnost Uniles, která je rovněž ve vlastnictví Andreje Babiše.

„V době, kdy je potřeba získat každou korunu do státního rozpočtu, abychom mohli zajistit kvalitní vzdělání, stavět silnice nebo vyplácet důchody, je nutné, aby české úřady nebyly slepé a začaly toto zjevné vyplácení dotací v rozporu s českým zákonem a evropským nařízením řešit,“ dodala Vrecionová.

Veronika Vrecionová

poslankyně EP