7. srpna 2014

Kruhová křižovatka u Těšovic musí být prioritou Prachatic

Průjezd nebezpečnou a nepřehlednou křižovatkou silnice II/145 u Těšovic a Bělče si vyzkoušel asi mnohokrát každý prachatický řidič. Když se tento sedmisetmetrový úsek silnice včetně 171m dlouhého mostu v roce 2008 otevřel veřejnosti, byl jsem velmi spokojen.

Také se mi opětovně potvrdilo, že když o něco dlouhodobě a promyšleně usilujete, tak šance na úspěch existuje. Realizace této dopravní stavby mě osobně, i několik dalších patriotů, stála roky únavných jednání, lobování, včetně desítek telefonátů a dopisů.

Je to totiž strategická stavba, na kterou se snad někdy napojí nedodělaná prachatická přeložka a směrem na Vimperk umožňuje plánované napojení na  rychlostní komunikaci R4 směr Strážný a SRN.

K velkému údivu a rozčarování, jak ze strany zhotovitele, tak především starostů okolních měst a obcí se tehdy v samotném závěru stavby upustilo od vybudování kruhové křižovatky. Naše argumenty, že na tomto typu komunikace stavět místo kruhové křižovatky pouze téčkové křížení je zastaralé a nebezpečné řešení nebyly bohužel vyslyšeny.

Ať již byly důvody investora (Jihočeský kraj) nestavět kruhovou křižovatku jakékoli, ocenil jsem alespoň následný kompromisní návrh. Jedná se o dočasné řešení a zamýšlená kruhová křižovatka bude vybudována následující rok (2009)!!!

Nevím, jestli měřítkem dočasnosti je pro vedení Jihočeského kraje pobyt Sovětských vojsk na našem území, ale považuji za nutné touto cestou daný slib opět připomenout a požádat o jeho naplnění.

Každá vážná dopravní nehoda na této nebezpečné křižovatce je smutným připomenutím jednoho nevhodného dopravního řešení a jednoho nesplněného slibu.

Ing. Jan Bauer

předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel
1. místopředseda poslaneckého klubu PČR