8. ledna 2014

Sobotkovi Babiše za krkem nezávidím. A lidé, co ho nenávidí až za hrob, ho zaříznou.

Senátor ODS Tomáš Jirsa, starosta Hluboké a místopředseda jihočeské ODS míní, že by se ODS v opozici měla věnovat hlavně rekonstrukci svého programu, idejí a do popředí dostat nové tváře. Petr Fiala je pro to optimálním předsedou. Výhodou je, že se ODS nebude muset kompromitovat koaličními ústupky a nebude muset ustupovat lobbistům. Naznačil, že Andrej Babiš řídí ANO nedemokraticky, v podstatě jako firmu. A jeho média o tom mlčí. ČSSD a především Bohuslavu Sobotkovi jeho pozici nezávidí.

Jeden člen ODS nedávno uvedl, že ODS podvedla své voliče a ti k ní proto ztratili důvěru. Souhlasíte s ním?

Je to tak. Stali jsme se programově nedůvěryhodnými. Nejvíce tím, že jsme zvýšili daně. Vláda byla vedena negativními zkušenostmi z Řecka, Španělska a Portugalska, kdy vysoké zadlužení generuje ještě větší dluh, neskutečně zvyšuje úroky, snižuje rating a vede to ve svém důsledku k ekonomickému poklesu a chaosu. Pod dojmem těchto událostí jsme stanovili jako posvátnou krávu co nejmenší zadlužení, vyrovnaný rozpočet, a proto jsme hlasovali pro zvyšování daní. Z dnešního pohledu mě to mrzí a hlasovat jsme pro to neměli. To byla největší programová chyba. Samozřejmě nám pak také ale velkou ránu zasadil Ivo Ištvan s kauzou Nagyová. To jsme absolutně neuměli komunikovat a vysvětlit.

Blíží se lednový volební kongres. Co od něj očekáváte?

Čekám, že si ODS zvolí nové vedení. Já budu volit profesora Fialu. Pro mě je to nová naděje. On nebyl u věcí, které by ho mohly poškodit, jako jsou přímá volba prezidenta či zvyšování daní a další věci, které byly přímým popřením našeho programu. On nebyl poslancem, nehlasoval pro to, byť jako ministr školství byl členem vlády. Pro mě je člověkem, který se může postavit za pravicovou ideologii a principy.  

Neobáváte se toho, že sice pan profesor Fiala je velmi erudovaným akademikem, má hluboké teoretické znalosti konzervativního myšlení a politiky, ale nemá politické zkušenosti a nemá takový ten správný „drive“ či charisma velkého řečníka, který dokáže lidi strhnout?

Určitě se toho obávám. Tak to je, ale máme někoho jiného důvěryhodného? Je pravdou, že nemá zkušenosti z politiky, ale řadu věcí se může naučit. Potřebovali bychom mu dát k ruce nějakého výkonného manažera, který by dal dohromady manažerskou síť. Já se obávám, že manažerská síť ODS přestala pracovat. Přestože jsem tady s manažery ODS v jižních Čechách kamarád, tak nedělají, co by dělat měli. Manažerská síť by sama měla vyhledávat témata, směrovat politiky na akce, které se dějí, publikovat tiskové zprávy. Dnes se z manažerské sítě stali jenom sekretáři a sekretářky, kteří píší zápisy a vybírají členské příspěvky.

A co by měla ODS ještě zlepšit?

Jak říká správně profesor Fiala, měli bychom aktivovat odborníky. Abychom měli ekonomy, kteří budou za ODS mluvit a budou problematice do hloubky rozumět, odborníky na zemědělství a další oblasti. Babiš to udělal šikovně, když oslovil různé ekonomy. Já jsem slyšel Petra Zahradníka z Národní ekonomické rady vlády, jak vysvětlil, proč pracuje pro Babiše, a on řekl, že byl jediný, který ho oslovil, aby se vyjadřoval k tématům.

ODS také potřebuje mladé lidi a postavit je do čela. Nechci, aby to u mě vypadalo jako farizejství, také chci znovu kandidovat na starostu Hluboké a uvidím, jak to za tři roky bude se senátními volbami, ale myslím si, že v městech, kde jsme volby prohráli, bychom měli přestat stavět staré tváře. Ty by měly být v pozadí. Mladé šikovné lidi máme a ti by měli stát v popředí. A další do ODS vstupují. Čili bychom měli oživit program, ideje a omladit tváře. To neznamená, že staří pardálové jako já musí odstoupit, ale musíme dát také šanci mladým. Když se na to tak podívám, tak ve volbách za nás kandidují pořád stejní lidé. Jak do Evropského parlamentu, tak do zastupitelstev. Hodně kandidují lidé, kteří začínali v pětatřiceti, ve čtyřiceti, dnes je nám kolem pětapadesáti, šedesáti let a pořád kandidujeme. Je třeba se vrátit k pravicovým zásadám a musíme vědět, které skupiny občanů chceme hájit a jak. Myslím si, že toto profesor Fiala dokáže formulovat, a proto ho budu volit.

Mluvil jste o generační obměně a také o tom, že pro Petra Fialu je výhodné, že není spojen s tím negativním, pro co ODS hlasovala. Nebylo by dobré, aby ze současného vedení ODS již nikdo nekandidoval, neboť jeho členové nesou odpovědnost za volební debakl?

To rozhodne kongres. Já lituju, že Miroslava Němcová nebude místopředsedkyní sněmovny, což je funkce, která jí sedí. Mirka je jednou z dobrých tváří. Byl bych také rád, kdyby v nějaké manažerské funkci zůstal i Martin Kuba, který podle mě byl náš nejlepší ministr. Ale vím, že je velký tlak na výměnu celého vedení. To nechme na rozhodnutí kongresu. Každopádně si myslím, že na tomto kongresu už nepůjde obchodovat s hlasy, že by někdo domlouval, jak budou hlasovat delegáti v krajích. Ta situace je dnes zcela jiná.

Vy ale přesto budete delegátem kongresu. Podpoříte tedy spíše větší obměnu?

Já vidím, že třeba kandiduje Honza Skopeček. ODS bude teď minimálně čtyři roky v opozici a na ty čtyři roky si můžeme klidně zvolit intelektuální vedení lidí, kteří jsou schopni formulovat pravicové názory. Teď se potřebujeme vrátit k ideologii. Profesor Fiala bude ušetřen ekonomických tlaků, lobbistických zájmů a her, kdo má být ministr, kdo má být v které dozorčí radě a kdo co s kým vymění za co. Toto minimálně čtyři roky nebudeme řešit.

Ještě si pamatuji, že za Klause výkonná rada probírala všechny zákony a dělala na ně politický náhled, i když je fakt, že tehdy jsme ještě nebyli v EU a těch zákonů nebylo tolik. Pak zákony řešili jenom poslanci a ve sněmovně vládl Kalousek, který prosadil zvýšení daní a přímou volbu prezidenta. To byly jeho návrhy. Petr Nečas v zájmu přežití koalice na to šel, ale my jsme flagrantně porušovali své zásady. Nyní Petr Fiala nebude tlačen do žádných koaličních kompromisů. A proč ostatně chce paní Jourová většinový systém? Protože Babiš zjišťuje, jak je to šíleně složité se koaličně dohodnout.

Nějakou dobu už funguje sněmovna, ale nezdá se vám, že zde není slyšet příliš hlas ODS? Jako hlavní soupeř Babiše se vyprofiloval Miroslav Kalousek, zatímco ODS ve sněmovně nemá klíčového mluvčího...

My čekáme na výsledek kongresu a na ustanovení vlády a její kroky. Je potřeba kritizovat konkrétní kroky. Ale je potřeba upozornit na to, jak správně varuje Klaus, že tu je politické hnutí, které vlastní média – noviny, internet, rozhlas a pravděpodobně v budoucnu i televizi. Je jasné, že tato média hnutí ANO kritizovat nebudou a budou kritizovat ostatní. Musíme ale respektovat, že Babiš je v podstatě vítězem voleb. Nemá cenu mu za každou cenu nadávat. To je kontraproduktivní. Má cenu kritizovat konkrétní vládní kroky. Nemůžeme ho kritizovat jen za to, že jmenuje Babiš. Oni zatím nic neudělali, takže to se těžko kritizuje.

Pokud se vrátím k začátku a zásadním změnám sytému a stylu politiky než ke konkrétním politikám, tak pokud je pravda, že krajští lídři ANO byli na výplatních páskách hnutí ANO, respektive Agrofertu, tak to bychom neměli nechat být stranou. Brali krajští lídři plat za to, že kandidovali? To jsou věci, které v době minulé sněmovny hýbaly politikou. Když Bárta půjčil svým poslancům, šel před soud a bylo to pořád v médiích. Dnes pokud byli krajští lídři ANO placeni, tak se to nezjišťuje a nikoho to nezajímá. Je přece šílená věta, když Stropnický řekne, že šéf ho poslal kandidovat na jižní Moravu. Takže je ANO demokratická strana, nebo autokratická firma? Dosud se novináři zabývali tím, jak probíhaly primárky v té či oné politické straně a kdo to jak ovlivnil, který kmotr koho kam dosadil, a MF Dnes to rozebírala na prvních stránkách. A teď Stropnického poslal Babiš kandidovat. Nová doba politiky: Žádné volby, šéf firmy všechno rozhodne a zaměstnanci-politici poslouchají.

A jak to lze řešit, pokud zde je takzvaná mediokracie, jak o ní hovoří Václav Klaus?

Musíme počkat, jak bude vláda vládnout. Určitě bude dělat chyby. Všechna média ještě nepatří Babišovi a věřím tomu, že ta, která on nevlastní, na základě toho, že se nebudou vyhýbat kritice jeho vlády, porostou. Například Reflexu dnes roste náklad, protože kritizuje rovnoměrně směrem na všechny strany. Já jsem dříve respektoval, že MF Dnes a Lidové noviny kritizovaly ODS a jiné politické strany, ale nekopaly vyloženě jen za jeden politický subjekt a měřily relativně stejně. Věřím tomu, že jednotlivé problémy a neschopnost některých politiků se neutají. Třeba to vyplave na povrch později, ale vyplave.

Poslední otázka. Nemyslíte si, že ČSSD hrozí ve vládě podobný osud jako ODS, kdy přijde o velkou část svého elektorátu a kdy výrazný lídr Babiš převálcuje Bohuslava Sobotku, podobně jako Kalousek válcoval Petra Nečase?    

Vůbec to ČSSD nezávidím. Nikdo nemůže jít do nových voleb, ani my, ani ČSSD, protože jsme všichni zadlužení na čtyři roky dopředu. Jediný Babiš má neomezené zdroje. Že by ČSSD prosadila mnoho ze svého programu, tak to tak nebude. Komunisté teď třeba sociálním demokratům berou téma boje proti církevním restitucím. Babiš zaměstnává 20 tisíc takových Sobotků. ČSSD bude tahat za kratší konec a Sobotkovi pořád sedí za krkem haškovci. Je pak strašlivě legrační, že Sobotka řekl, že se poučí z chyb minulých premiérů, aby dlouho vládl. Sobotka ale na začátku udělal hned největší chybu, že haškovce tak strašlivě ponížil, ponížil některé své vlivné spolustraníky. Hašek a spol. čekají, až ho budou moci zaříznout. To je nenávist až za hrob.

Ing. Tomáš Jirsa MBA.

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
starosta
senátor PČR