25. září 2013

Vstupte do ODS

Při jedné diskuzi v regionu mě oslovila paní z Prachatic: „Já nechci, aby vládli komouši a socani, ani ten Zeman. Co mám dělat?“ Místo, abych odpověděl: „Volte ODS,“ jak by se na předvolebním potkávání s občany slušelo, jsem se přeřekl: „Vstupte do ODS.“ Zpátky jsem to vzít nemohl. Paní na mne vykulila oči a celkem slušně řekla, že to by stejně k ničemu nebylo. Rozběhla se tak trochu chaotická, nicméně zajímavá debata. Svoji argumentaci si dovoluji publikovat.

Vstoupit do politické strany je jediná možnost, která dává občanovi šanci reálně ovlivnit věci kolem sebe, včetně politiky nejvyšší. Jestli je to tak, že si lidé kolem té paní myslí to samé, co ona, můžou do politické strany vstoupit všichni. Pak nebude mít jen jeden nanicovatý hlas.

ODS je jediná pravicová strana, kde má možnost něco ovlivnit. Protože: V TOP 09 rozhoduje Miroslav Kalousek, v ANO Andreje Babiše rozhoduje Andrej Babiš. V ODS rozhodují členové. Něco změnit sice trvá déle, než v diktátorských stranách, ale změnu může vyvolat a postupně prosadit jediný člen. Koho si členové regionálních sdružení zvolí na své kandidátky, ten tam taky zůstane. ODS nikoho neškrtá a rozhodnutí svých členů respektuje. ODS nezakazuje osobní kampaň, ani ji netrestá. I kandidát z posledního místa se může dostat do parlamentu. Důkazem, že to funguje, jsou lídři kandidátek v pěti krajích, noví lidé, ve většině z komunální politiky. A všechno členové ODS. A co ti kmotři? Když bude mít ODS místo 22 tisíc členů 220 tisíc členů, žádné hlasování v regionu si už žádný kmotr nekoupí.

Ing. Jan Bauer

předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel
1. místopředseda poslaneckého klubu PČR