7. září 2017

Voda

(www.vystrcil.cz) Když vaříme, potřebujeme vodu, když stavíme dům, bez vody to také nejde. Bez vody nic neroste, nic nežije. Bez vody nejde nic nebo skoro nic.

Někdy padá z nebe vody moc, někdy žádná. V poslední době je častější spíše ten druhý případ. Je tedy otázkou, co s tím. Kromě jiného bychom asi měli s vodou více šetřit a také si třeba tu, co spadne z nebe, na horší časy schovávat nebo ji lépe využívat.

Té vodě, co padá z nebe, se říká dešťová voda – zkráceně dešťovka. Stát se v rámci boje proti suchu rozhodl, že některým z nás dá peníze na nádrže či nádoby, do které si potom můžeme dešťovku ze svých střech nachytat, abychom ji mohli později využít. Řeklo by se, dobrý nápad, kdyby …

Kdyby se tentýž stát o ty svoje plochy a nemám na mysli pouze střechy, z hlediska možného využití dešťovky, již dávno postaral nebo se alespoň starat začal.

Nevím o tom, že by státní budovy využívaly dešťovku například na splachování a již vůbec nic nevím o tom, že by stát sbíral a využíval vodu, která dopadne na státní silnice nebo třeba letiště. Jenom pro představu na dálnice a další silnice dopadne za rok asi 50 Rožmberských rybníků dešťové vody. Pokud bychom tedy chtěli nachytat vodu ze střech občanů, která dopadne na všechny silnice a dálnice musel by každý z deseti miliónů občanů nachytat za rok do své nádrže (nádoby) neuvěřitelných 32 kubíků, tedy 32 000 litrů vody.

Celé to píši proto, že vychovávat je třeba příkladem a že možná než rozdávat peníze na nádrže na dešťovou vodu některým občanům, by stát měl začít šetřit a zachytávat a využívat dešťovou vodu, která padá ne jeho střechy a jeho silnice. Vody by rozhodně zachytil více, dával by dobrý příklad svým občanům a peníze za tímto účelem využité, by byly penězmi využitými ve prospěch všech občanů.

Miloš Vystrčil

místopředseda strany
předseda senátorského klubu