5. března 2021

TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ ZASTUPITELSKÉHO KLUBU OBČANSKÉ DEMOKRATICKÉ STRANY K NÁVRHU NA USPOŘÁDÁNÍ NOVÉ KOALICE V ZASTUPITELSTVU MĚSTA HRADEC KRÁLOVÉ

Ve čtvrtek 4. března 2021, předložil zastupitelský klub Občanské demokratické strany (ODS) v Hradci Králové Hradeckému demokratickému klubu (HDK), České pirátské straně a Koalici pro Hradec vlastní návrh uspořádání nové koalice v městském zastupitelstvu. ODS obdržela v minulých dnech od těchto uskupení návrhy, s nimiž však nemůže v plném rozsahu souhlasit.

Podstatou návrhu ODS, který strana předkládá jako efektivní a vyvážený model řízení města, je čtyřkoaliční uspořádání, tvořené ODS, Hradeckým demokratickým klubem, Piráty a Koalicí pro Hradec. „Jsme rádi, že opoziční strany vyslyšely naši lednovou výzvu a vstoupili s námi do jednání. Jsme připraveni se účastnit na novém koaličním projektu, záleží nám na rozvoji města a dobrém fungování úřadu. Nesouhlasíme však s možným zapojením subjektu Změna pro Hradec – Zelení. Přispěli k výrazné destabilizaci dosavadní koalice, z níž nakonec formálně odešli, ale místa v radě si ponechali. Tato jedna zkušenost nám stačila,“ říká předseda klubu zastupitelů ODS Martin Soukup.

Oproti návrhu opozičních stran pracuje koaliční model ODS se zachováním jedenáctičlenné rady města. „Stávající model 11 radních pokládáme za lety osvědčený a funkční systém řízení města, který umožňuje delegování práce a úkolů na větší množství kompetentních osob. Změna tohoto systému, má-li nastat, by neměla být činěna pod časovým tlakem aktuálních jednání,“ vysvětluje Martin Soukup.