14. října 2019

Město bude nadále podporovat smysluplné kulturní akce Celandarium Regina s péčí řádného hospodáře

Obdržel jsem celou řadu připomínek a negativních reakcí na to, že jsme zkrátili dotace na kulturní projekt Regina. Vše začalo článkem v MFDnes, který však problematiku nepopsal a nerozebral dostatečně objektivně. Je známou skutečností, že v našem tisku často převažuje povrchní pohled, někdy až bulvárně-kritický nad objektivním zpravodajstvím. Proto cítím nutnost zveřejněné informace doplnit.

Ano, zkrátili jsme dotaci některým kulturním projektům. Nevím ale jestli je známo, že program Regina začínal s přibližně 15 kulturními projekty a v průběhu let došlo k jejich nárůstu na více než 30. Přitom se organizátoři akcí začali domnívat, a jak je vidět, skutečně se domnívají, že dotace na jejich akce jsou nárokové, tedy, že příspěvek musí dostat a to ve výši, o jakou si řeknou.

Většinu svého profesionálního života jsem strávil v boji o granty, tedy žádostmi o financování svých vědeckých projektů a velmi často se stávalo, že naše požadavky nebyly grantovými agenturami vyslyšeny. Nikdy by mě nenapadlo se takových prostředků domáhat – a to nevybíravě prostřednictvím tisku a dalších nátlakových akcí. Tedy stejně, jako jsme toho svědky nyní.

Jen pro představu – jedna z akcí dostala od města dotaci 300 tisíc Kč místo požadovaných 350 tisíc. A přitom se tato žadatelka, které jsme nevyhověli přesně podle jejích představ, stala jakýmsi mluvčím „zhrzených“ organizátorů. Je to skutečně tak málo? Nedají se prostředky sehnat i jinde? Je nutné skutečně spoléhat pouze na štědrost města? Zodpovězení těchto otázek ponechávám na vás.

Předpokládám, že těm, kteří sledují můj facebook je cizí jakýkoliv, a především bezbřehý, populismus. Mně zcela jistě je. Proto jsme se rozhodli tak, jak jsme se rozhodli. A domnívám se, že vzhledem k naší podpoře divadla Drak, Klicperova divadla, Filharmonie Hradec Králové a dalších kulturních institucí nám nikdo nemůže vytýkat, že kulturu v Hradci Králové nepodporujeme.

Prof.PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.

primátor statutárního města Hradec Králové

Štítky: