16. listopadu 2018

Budu dbát na to, aby i handicapovaní mohli v našem krásném městě také smysluplně a spokojeně žít

U příležitosti Mezinárodního dne nevidomých jsem navštívil Den otevřených dveří, který organizovalo krajské středisko Tyfloservisu o. p. s.

I když jsem v nové funkci primátora časově velmi vytížený, nezapomínám na občany se zdravotními handicapy, kteří neměli se svým zdravím v životě tolik štěstí. Nevidomí sice nevidí, ale jinak to jsou normální lidé, stejní jako my, kteří máme zrakové vnímání v pořádku. Občas ale potřebují naši pomoc a podporu. Život bez zraku totiž zcela jistě není jednoduchý.

Proto jsem velice rád přijal pozvání a přišel jsem podiskutovat s vedoucí krajského střediska Tyfloservisu Danielou Morávkovou. Seznámila mě s činností Tyfloservisu a službami, které nabízejí při nácviku zvládání životních situací nevidomých či slabozrakých klientů. Prohlédl jsem si i kompenzační pomůcky, jež napomáhají k integraci do většinové společnosti. Byl jsem překvapen, jak rychle se vyvíjí technologie nahrazující lidský zrak včetně vývoje a dostupnosti i na českém trhu. “Osahal jsem si také instalovanou upravenou kuchyňskou linku, na které v Tyfloservisu učí vařit jejich klienty. Setkal jsem se zde i s členem Komise Rady Královéhradeckého kraje pro osoby se zdravotním postižením Jiřím Kričfalušim, Hanou Doležalovou z hradeckého Eurocentra a vedoucím odboru sociálních věcí a zdravotnictví magistrátu Markem Šimůnkem. Společně jsme také prodiskutovali krajský Plán rovných příležitostí pro osoby se zdravotními handicapy a možnosti získání dotací z Evropské unie a legislativu spojenou s touto problematikou.

Těším se na další setkání a budu dbát na to, aby i handicapovaní mohli v našem krásném městě také smysluplně a spokojeně žít.

Prof.PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.

primátor statutárního města Hradec Králové