29. září 2018

LEPŠÍ PODMÍNKY PRO MLÁDEŽNICKÝ SPORT V HRADCI

Město cestou grantového systému dodnes velmi štědře podporuje různé neziskové subjekty a jejich projekty rozličného charakteru, objem celkové takto rozdělené podpory dokonce za poslední roky významně narostl. Podporovány jsou velmi štědře aktivity sociálních organizací, aktivity kulturní a tzv. občanské společnosti, stejně jako profesionální sport. To všechno je správně. Tedy bylo by to správně, kdyby pomyslnou Popelkou mezi podporovanými nebyl mládežnický sport.

Podporovat naše děti a mládež v tom, aby ve volném čase sportovali, se vyplatí z mnoha důvodů. Myslím, že stačí, když uvedu tři nejdůležitější. V první řadě je to skutečnost, že současná dospívající generace se vyznačuje celkem významnou pohybovou negramotností – opravdu chceme, aby byl pro naše děti problém udělat kotrmelec? Nebo chceme silnou, aktivní a sportující mládež? Já volím to druhé. Dalším důvodem je pak ušlechtilá rovina sportu, tedy výchova k disciplíně, tréninku, hodnotám fair play, ambici vyhrát i umění prohrávat. A do třetice – sport dětí a mládeže ve volném čase je dobrou a silnou alternativou k pasivním odpoledním, večerům a víkendům před televizí či u počítače, nemluvě o tom, že je i dobrou prevencí gamblerství, alkoholismu či dokonce drogové závislosti.

A právě proto je výrazné zlepšení podmínek pro mládežnický sport v Hradci Králové mojí velkou prioritou. ODS i já osobně jsme připraveni pracovat ve vedení města na tom, abychom nejpozději během dvou let prosadili konkrétní kroky v tomto směru a nastartovali významné změny v podpoře pohybu a sportu dětí a mládeže v našem městě.

Bc. Michal Moravec

lídr kandidátky do komunálních voleb 2018