26. dubna 2015

Živnostníci nejsou podvodníci

Ministr financí Andrej Babiš dnes v pořadu Partie TV Prima znovu hájil elektronickou evidenci tržeb a to přesto, že tento projekt ztrácí podporu už i ze strany vládního koaličního partnera KDU-ČSL. Není se co divit, zmatky provázející už jen přípravu zákona o evidenci tržeb, neustále změny v otázce, koho se vlastně má či nemá tato nová povinnost a regulace týkat, naznačují, jaký chaos by mohl nastat při samotném zavádění složitého a nákladného informačního systému elektronické evidence tržeb. 

 

Živnostníci, malí a střední podnikatelé nejsou podvodníci, na které má být uvaleno plošné, 24 hodin denně on-line trvající, sledování a kontrolování ve stylu Orwelova "Velkého bratra."  Náklady, které to pro podnikatele přinese, způsobí konec řady provozoven, omezení služeb pro spotřebitele, případně zdražení. Obětí této šikany tak nebudou jen samotní podnikatelé, ale i jejich zákazníci. 

 

Andrej Babiš žije v představách majitele obrovské korporace. Páteř ekonomiky ale tvoří malí a střední podnikatelé, kteří od státu nečerpají žádné dotace a  potřebují jen nechat prostor pro vlastní podnikání bez uvalování další a další byrokracie a regulace ze strany státu.

Ing. Jan Skopeček

expert ODS pro ekonomiku