11. srpna 2015

Sobotka rozdal na platech daleko víc, než se uvádí

Vláda Bohuslava Sobotky rozdala na odměnách od začátku roku 220 milionů Kč. Na tom by nebylo zas až tak moc divného, kdyby právě Bohuslav Sobotka nebyl největším kritikem rozdávání odměn za minulých vlád.

Například když Jiří Rusnok vyplatil na odměnách 180 milionů, Sobotka řekl: „Je to nespravedlivé a tato praxe by měla být ukončena nejpozději nástupem nové vlády.“ Zřejmě pan Sobotka očekával jinou vládu než tu svou.

Sobotkova vláda na odměnách rozdala celkem 613 milionů Kč a řadí se tak někam do průměru. Při hodnocení odměňování ve státní sféře bychom se však měli zaměřit na jiný ukazatel. Tím je celkový objem vyplacených prostředků na platy. V tomto ukazateli zjistíme, že Sobotkova vláda zdvihla platy o 10 %, což od začátku roku činí nárůst o 4 610 milionů Kč. A právě zde se ukazuje, jak Sobotkova vláda špatně hospodaří.

I kdyby stát fungoval, jak má, přišel by mi nárůst výdajů na platy o 10 % jako obrovský. Stát bohužel nefunguje, jak má, a při 4% růstu ekonomiky je plánován schodek rozpočtu 100 miliard Kč. Přesto se platy ve státním sektoru rekordně zvyšují a nabírají se noví zaměstnanci.

Ing. Adolf Beznoska

poslanec PČR