31. března 2021

Odešla výrazná osobnost Domažlicka a člověk pevných morálních zásad

Pavel Faschingbauer byl absolventem domažlického gymnázia, pedagogické fakulty v Plzni a Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze, působil jako učitel a mnoho let se věnoval také vrcholovému sportu. Za své protirežimní postoje po roce 1968 pracoval řadu let jako dělník. Po roce 1989 se stal přednostou okresního úřadu a ředitelem Centra sociálních služeb v Domažlicích. Měl osobní podíl na obnovení a rozvoji česko-německých vztahů v příhraničním regionu Domažlicka.

Pavel Faschinbauer po sobě zanechal ohromnou stopu. Odešel charismatický člověk, můj přítel a kamarád, člověk pevných morálních zásad. Po listopadu 1989 začal s ohromným elánem naplňovat příležitost, která nám byla shůry dána. Vždy věřil ve svobodu, demokracii a základní hodnoty,“ vzpomíná senátor Vladislav Vilímec. 

Byla to osobnost, která se stala synonymem úspěchů celého Domažlicka. Jako přednosta Okresního úřadu v Domažlicích se zasloužil o jeho rozvoj i obnovení kontaktů s bavorskými sousedy. Domažlická nemocnice by bez něho dnes nestála,“ dodává Vilímec.