29. června 2014

Poslanecká pracovní neděle

Nejlepší způsob, jak může poslanec získat (nejen) v sociální oblasti objektivní informace pro svoji další práci, je vyrazit přímo do terénu.

Když jsem byl tedy před nedávnem požádán o osobní účast a sponzoring jedné z akcí, které pro děti pořádá Výchovný ústav a dětský domov se školou v Místě u Chomutova, neváhal jsem ani chvilku. Dnešní zajímavá akce byla součástí „zátěžových programů na posílení frustrační tolerance“, jejichž cílem je studium chování skupiny v extrémních podmínkách mimo ústavní péči.    

Výchovný ústav, dětský domov se školou, základní škola, střední škola a školní jídelna v Místě u Chomutova je koedukovaným školským zařízením náhradní rodinné výchovy pro žáky vzdělávané v základní a střední škole se soudně nařízeným předběžným opatřením, ústavní nebo ochrannou výchovou. Zařízení je nově fakultním zařízením Pedagogické fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.  Kapacita zařízení je 56 dětí. 

Ještě před tím, než jsem se dnes připojil ke své části pochodu, využil jsem možnosti podebatovat s ředitelem ústavu Mgr. Milošem Dvořákem. Hovořili jsme spolu o přístupu k pojetí výchovy, a to jak z pohledu zastánců ústavní výchovy, tak i z pohledu úřadníků OSPODu. A velkou část debaty jsme věnovali i problematice financování výchovných ústavů a jejich zhoršenému přístupu ke sponzorskému financování, například oproti dětským domovům. 

Můj univerzitní kolega PhDr. Arnošt Smolík, Ph.D. připravil pro své svěřence cca. 50 kilometrový pochod Krušnými horami, který díky extrémně špatnému počasí splňoval požadované parametry zátěžového programu mírou vrchovatou. V této souvislosti musím dobrovolně přiznat, že mně osobně pětina cesty z Měděnce do Louchova úplně stačila. Pokud a dokud mi ale síly stačily, sledoval jsem s velkým zájmem především kolegovu pedagogickou práci. Bylo zajímavé sledovat, jak se kluci při pochodu postupně „otevřeli“ a vyprávěli o holkách či o svých plánech do budoucna. Zjistil jsem, že většina z nich pochází z vyloučených lokalit (např. Chánov, Předlice, atd.), s jejichž problémy jsem už velmi dobře seznámen. 

Mimochodem moje účast pro ně byla zajímavým zpestřením. Jelikož mě považovali za člena vlády, kladli mi ty nejzáludnější otázky týkající se politiky a politického dění. Po společném fotografování jsem musel pokračovat ve svém programu, ale ještě předtím jsem se s jedním hochem podělil o své náhradní ponožky. Rozesmál mne pohotovou replikou, že ponožky od poslance by se určitě daly slušně zpeněžit.        

  

Mgr. Radim Holeček

předseda oblastního sdružení
poslanec PS PČR