19. září 2013

Představení programové kapitoly k trhu práce

Jsme přesvědčeni, že nezaměstnanost nelze řešit nějakými socialistickými recepty, kdy stát vytváří místa, která platí buď ze státního rozpočtu, nebo z evropských dotací. Jsme přesvědčeni, že k nízké míře nezaměstnanosti vždy vede pracovní trh, kde mohou kvalitní zaměstnavatelé nacházet kvalitní zaměstnance, ale také jsou schopni zbavit se těch nekvalitních, pokud neodvádějí dobrou práci. Uvolněné pracovněprávní vztahy jsou pro trh velmi důležité.

Mezi naše priority budou patřit aktivní pracovní týmy na úřadech práce. Musíme říci, že zásahy Ministerstva práce a sociálních věcí pod vedením TOP 09, které se týkaly ICT systémů na úřadech práce, bohužel tyto úřady dostaly do situace, kdy se mnohem více věnovaly problémům s ICT systémy a vyplácením dávek než tomu, k čemu jsou úřady práce zřízeny a co od nich každý očekává, tedy dobré komunikaci mezi zaměstnavatelem a tím, kdo si práci hledá. To znamená, že budeme opět aktivovat pracovní týmy, které budou pomáhat vytvářet pracovní příležitosti a hledat pracovní příležitosti na trhu nezaměstnaným. Budeme pokračovat v tom, co ODS vždycky propagovala, a to ve snížení byrokracie na pracovišti.

 Je pro nás nepřijatelná situace, kdy musí zaměstnanec někde na stavbě nosit v kapse pracovní smlouvu. Je pro nás také nepřijatelné, aby v zákoně o zaměstnanosti byla definována nejnižší míra pokuty pro švarcsystém 250 tisíc korun. U obou těchto věcí jsme prosazovali, aby ze zákona o zaměstnanosti zmizely, a budeme dále prosazovat, aby docházelo ke snížení byrokracie, protože jsme přesvědčeni, že není účelné, aby ve firmách probíhaly kontroly, které nakonec stojí víc, než je jejich výnos, a pouze zatěžují administrativu soukromých firem.

Důležité pro nás je, že v České republice je stále vysoká cena práce, daná odvody na sociální pojištění ve srovnání s okolními zeměmi. Chceme otevřít diskuzi o tom, aby tyto odvody byly snižovány. Na druhou stranu, nechceme ji otevřít na úkor vyššího deficitu rozpočtu. Tak, jak dnes startuje ekonomika, nezaměstnanost klesá, rostou pracovní příležitosti, tak při vývoji sledování rozpočtu a výběru daní jsme připraveni tuto diskuzi otevřít tak, abychom snižovali cenu práce, která je dána těmi odvody, a ještě více zatraktivnili českou republiku pro zahraniční investice, což znamená více pracovních míst pro české občany.

Jde nám o zvýhodnění dohody o provedení práce. Dnes funguje tak, že ji je možno využít na 300 hodin a do 10 tisíc korun. My jsme přesvědčeni, že přichází období, kdy roste ekonomika, firmy získávají nové zakázky, již pět měsíců roste objem výroby, ale není to pro firmy ještě stabilní. Zatím si nemohou dovolit nabírat lidi na dlouhý pracovní poměr. Proto chceme rozšířit ty parametry dohody o provedení práce, prodloužit je na 500 hodin a zvednout částku, z které se odvádí sociální pojištění, a tím zatraktivnit tuto dohodu o provedení práce a umožnit firmám na kratší dobu, na ty startující zakázky, nové zaměstnance. Pokud se ten trend potvrdí, následně je mohou převádět do pracovních poměrů.

Podporujeme vytváření částečných úvazků, ať už pro rodiče s malými dětmi, nebo pro lidi, kteří ve své rodině pečují o někoho postiženého. Máme pocit, že kombinovat rodinu s prací a kariérou patří do konzervativní sociální politiky, a taková místa budeme zvýhodňovat až 80% slevou na odvodu na sociálním pojištění.

Dále trváme na tom, že se nemá navyšovat minimální mzda. Její navýšení by vedlo k tomu, že by ztráceli práci právě ti, kteří minimální mzdu pobírají. Týkalo by se to právě regionů s nejvyšší nezaměstnaností, kde jsou nízké platy, tudíž ta minimální mzda je procentuálně nejblíže platu a lidé, kteří jsou na trhu práce nejzranitelnější, by o práci přišli. Považujeme socialistický nápad na zvedání minimální mzdy za velmi nešťastný a jsme přesvědčeni, že by nejvíce poškodil ty, které má na pracovním trhu nejvíce chránit.

Chceme podpořit i aktivní seniory a vrátit zpět tu daňovou úlevu, kterou mají pracující senioři a která byla přechodně odebrána. Navrátíme zpět odečitatelnou položku, kterou si aktivní senior mohl odečítat od daňového základu.

Rovněž chceme zavést zpět statut osob se zdravotním znevýhodněním, jejichž uplatnění na trhu by od 1. ledna bylo velmi komplikované.

To jsou velmi krátce kroky, které mají vést k fungujícímu pracovnímu trhu, který jako jediný ODS považuje za lék proti nezaměstnanosti. Jsme přesvědčeni, že vláda ODS a koaliční vláda ukončuje svoje vládní období s 6. nejnižší nezaměstnaností v celé Evropě, která je i po té krizi mnohem nižší, než byla za vlády ČSSD v dobách ekonomického růstu. 

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města