19. srpna 2019

Lužická nemocnice - přestaňme svalovat vinu jeden na druhého a začněme konečně konat!

V Listech Ústeckého kraje odpovídal Jiří Kulnáhek na otázku: "Jak se vy osobně díváte na celou aktuální situaci kolem zajistění zdravotní péče ve Šluknovském výběžku?".

Veřejné prohlášení kraje je stále bez konkrétního výstupu. Říká „chceme pomoci“, ale skutek zatím utek. Kraj tvrdí, že za zdravotnickou péči zodpovídá především zdravotní pojišťovna, nikoliv kraj. Ovšem navzdory tomu zároveň říká: „potřebnou zdravotnickou péči nezajistila v Rumburku místní samospráva“. Pánové z kraje by si v tom měli udělat jasno. Přestaňme svalovat vinu jeden na druhého a začněme konečně konat!

Je také třeba vědět, že město Rumburk prostřednictvím své nemocnice zajišťovalo základní zdravotní péči pro spádovou oblast s 55 tisíci obyvateli, když samo město má pouhých 11 tis. obyvatel. Daňová výtěžnost, tedy příjem obce, tuto skutečnost nezohledňuje. Je jedno zda máte či nemáte ve vlastnictví nemocnici, rozhodující pro daně v obcích je pouze počet obyvatel.

Kdo a kolik z jiných měst nebo kraje přispěl Rumburku alespoň na obnovu majetku? To je stejné jako např. u nemocnice v Kadani na druhém konci kraje. Spádovost 45 tisíc obyvatel a nemocnici dotuje město Kadaň (cca 20 mil. ročně), malou částkou přispívá sousední Klášterec nad Ohří a zhruba něco kolem 2 mil. dostaneme od kraje na vybavení lůžky. Obdobně je tomu u ostatních regionálních nemocnic mimo krajskou zdravotní. Přitom kraj každoročně uvolňuje pro pět nemocnic Krajské zdravotní dotaci ve výši 250 – 400 mil. Kč. Naprostý nepoměr proti nemocnicím mimo Krajskou zdravotní.

Zdravotní politika kraje je zaměřena téměř výhradně na pomoc „svým“ pěti okresním nemocnicím. Tento způsob „péče“ může vést postupně k dalším koncům, jako ve Šluknovském výběžku. Kdepak asi soudruzi z kraje udělali chybu? Tvrdí, že nikde, ale z dlouhodobého hlediska bohužel ano. Měli by posuzovat zdravotnictví v kraji jako celek a ne se soustředit pouze na pět vyvolených nemocnic v Krajské zdravotní, protože daně a zdravotní pojištění v kraji platíme všichni. I my, kteří nemáme to štěstí bydlet v blízkosti pěti nemocnic Krajské zdravotní.

Jiří Kulhánek

starosta města Kadaň
člen Zastupitelstva Ústeckého kraje