30. května 2017

Šípková Růženka ve vyloučené lokalitě

Před loňskými volbami do kraje kandidáti na hejtmana nešetřili sliby, jak zatočí s nepřizpůsobivými, zajistí efektivní vyplácení sociálních dávek, zredukují vyloučené lokality v kraji a zamezí obchodu s chudobou. Padali dokonce i názory, že náš kraj je celý vyloučenou lokalitou. K potřebným změnám prý využijí zákonodárné iniciativy, kterou krajům umožňuje zákon.

A jaká je realita po 3/4 roce od krajských voleb? Krajská koalice si část těchto hesel vložila do programového prohlášení a zřídila Výbor pro sociální věci, bezpečnost a sociálně vyloučené lokality. Do čela výboru postavila svého funkcionáře s platem starosty středně velkého města. Nic proti tomu, pokud by tento výbor v čele s předsedou hýřil aktivitou a dával zastupitelstvu k projednání návrhy změn zákonů a další podněty na zlepšení tristní situace na mnoha sídlištích našeho kraje, kde nevládne pořádek, ale nepřizpůsobivý občan vyvalený na trávníku s krabicovým vínem a štědře vyplácený dávkami z našich daní. Zatím ovšem panuje pověstné ticho po pěšině. Žádná zákonodárná iniciativa, žádné nápady ani návrhy z příslušného výboru, ani z rady kraje. Ani program jednání tohoto výboru na 1. pololetí 2017 nenaznačuje jakoukoliv aktivitu v tomto směru.

Přitom by například stačilo připravit změnu zákona o statní sociální podpoře, na jehož základě se vyplácí příspěvek na bydlení. Stačí upravit výši příspěvku do maximální výše obecního nájemného. Pak získá obec možnost regulovat jeho výši. Stát ušetři stamilióny, např. na lékaře, a kšefty s chudobou dostanou pořádnou ránu do vazu.

A co naší krajští představitelé? Zatím mlčí a zůstávají Šípkovou Růženkou ve vyloučené lokalitě.