8. listopadu 2021

SPOLU ve sněmovně. Pardubický kraj má silné zastoupení, slib složili čtyři poslanci

Voliči z Pardubického kraje poslali do Sněmovny hned čtyři zástupce koalice SPOLU. Slib dnes složil zkušený poslanec Marek Výborný a poslanečtí novici Pavel Svoboda, Karel Haas a David Šimek. Všichni noví poslanci se těší na naplňování programu, se kterým šli do voleb.

Jasným vítězem voleb v Pardubickém kraji co do zisku hlasů i mandátů je koalice SPOLU. Noví poslanci chtějí navázat na spolupráci z volební kampaně a pokračovat ve stejném stylu i v Poslanecké sněmovně.

 „Velmi si cením našeho volebního výsledku a vítězství SPOLU v Pardubickém kraji. Současně ho ale vnímám jako velký závazek nejen vůči našim voličům, ale vůči všem občanům našeho kraje. Musíme mít ambici spojovat a překonávat rozdíly ve společnosti,“ říká zkušený poslanec Marek Výborný, který v kraji získal 13 351 kroužků a stal se tak nejúspěšnějším kandidátem. „Já i mí tři kolegové jsme zástupci celého kraje a v tomto smyslu se těšíme na úzký kontakt s voliči, ale i starosty, školami, firmami či obecně občanskou společností. Volební kampaní naše aktivita neskončila, naděje v náš projekt SPOLU vkládané nechceme zklamat. Díky dnes podepsané koaliční smlouvě poneseme i my vládní odpovědnost, a proto již nyní plánujeme pravidelná setkání se zástupci samospráv, hospodářskou komorou a dalšími subjekty v našem kraji,“   dodává Marek Výborný, nový předseda klubu poslanců KDU-ČSL

Kandidátku SPOLU vedl v Pardubickém kraji Pavel Svoboda, který je v politice úplným nováčkem. „Čeká nás hodně práce. Musíme splnit mnoho úkolů pro zlepšení situace na celostátní i krajské úrovni. V kampani jsme si potvrdili, že spolupracovat umíme, a hodláme v tom pokračovat. Naším největším závazkem zůstává program, se kterým jsme byli zvoleni,“ říká Pavel Svoboda, nominovaný TOP 09. Nová vládní koalice převezme zadluženou zemi v ekonomické a zdravotní krizi. „Kandidovali jsme s jasnými představami, jak Česku i Pardubickému kraji pomoci. Na tom se po volbách nic nemění. Pokud chce nová vláda uspět, musí spolupracovat přinejmenším stejně kvalitně, jako jsme to uměli v kampani. Doba, kdy politici hledali sváry, je, doufám za námi. Věřím, že přichází doba hledání společného řešení,“ říká Pavel Svoboda, který je členem klubu TOP 09.

Dalším novým poslancem je oblíbený pardubický komunální politik Karel Haas. „S Markem, Pavlem a Davidem jsme si po volbách podali pevně ruku na to, že za jeden provaz chceme ve Sněmovně společně táhnout po celé volební období. Nijak neztratit identitu našich tří politických stran, a přitom skvěle spolupracovat,“ to je přání Karla Haase z ODS. „Naší společnou ohromnou výhodou je velmi široký odborný záběr – Marek je jedním z nejrespektovanějších parlamentních vyjednavačů a špičkovým odborníkem na oblast školství, Pavlovou silnou doménou je kultura, David jako úspěšný starosta Svitav dodává našemu týmu background z oblasti regionálního rozvoje a na mě se kolegové mohou profesně spolehnout v právu, legislativě či ve státní podpoře sportu,“ přibližuje zcela konkrétní agendy vzájemné spolupráce Karel Haas.

Díky preferenčním kroužkům skočil do Sněmovny také oblíbený starosta Svitav David Šimek. „Díky naší angažovanosti v oblasti veřejného života věřím, že budeme moci prosazovat zájmy obyčejných lidí. V rámci poslaneckých dnů jsme připraveni se pohybovat po celém území kraje, setkávat se se zástupci samosprávy, zaměstnavateli a přijímat podněty a následně hledat řešení. Nedojte se na nás v případě potřeby obrátit,“ uzavírá David Šimek, nestraník, který usedne v klubu KDU-ČSL.