4. února 2013

Tanec kolem fiskálního paktu

Co byste asi řekli pojišťovacímu agentovi, který by se snažil vás přemluvit k uzavření pojistky na auto, které plánujete koupit až za několik let? Předpokládám, že byste se mu asi vysmáli.

Je to stejné, jako když někdo nutí vládu této země k podpisu fiskálního paktu v době, kdy Česká republika nezavedla euro a dokonce se k tomu nechystá ani příští nebo přespříští rok. Kdyby nás k tomu nutili bruselští úředníci, asi bychom to považovali za formálně byrokratický přístup. Ale oni to po nás nechtějí a dosavadní postoj České republiky je jim srozumitelný. Chce to TOP 09 a přizvukuje jim v tom ČSSD. 
 
Co vlastně motivuje představitele TOP 09 k docela nesmyslnému a navíc ultimativně prosazovanému požadavku? Že by to byla starost o budoucí vyvážené státní rozpočty asi není pravděpodobné vzhledem k tomu, že dosud neplatíme eurem. Navíc je zcela pochopitelný a logický požadavek ODS přijmout nejprve finanční ústavu, která zajistí odpovědnou rozpočtovou politiku naší země do budoucna. Co je tedy pravou motivací v promyšlené šachové partii Miroslava Kalouska?
 
On sám tvrdí, že smyslem není ani rozbití koalice ani pád vlády. To dává smysl, protože i když současná popularita Karla Scwarzenberga nyní raketově vyletěla, nelze automaticky činit rovnítko mezi popularitou předsedy a popularitou celé strany. Předčasné volby by tudíž nemusely nutně přinést TOP 09 lepší výsledek než ty minulé.
 
Ale za požadavkem TOP 09 může prezidentská volba přeci jen být. Výsledek Přemysla Sobotky totiž potvrdil jednak klesající podporu ODS u voličů i vnitřní nejednotnost ODS, která oslabuje celou stranu i jejího předsedu. Ultimativní trvání na požadavku, který není potřebný ani logický může tedy být snahou o ještě větší rozložení ODS a získání konečné hegemonie na pravé straně politického spektra. U strany bez pevného ideového zakotvení, jako je TOP 09, by to byl skutečně husarský kousek. A nebo by mohlo jít prostě o zkušební balónek, který má prověřit sílu ODS a jejího předsedy v rámci vládní koalice.
 
Každopádně je vtipné sledovat, jak celý tanec kolem fiskálního paktu reflektují média. Málokteré z nich se snaží popsat podstatu fiskálního paktu nebo současného postoje vlády. Veřejnost tak vnímá celý celkem složitý problém jen jako další rozkol v koalici.
 
Jsem jenom zvědavá, jestli nám nakonec Miroslav Kalousek vnutí pojistku na dosud nekoupené auto a jestli mu k tomu budou sociální demokraté tleskat. Jestli ano, měli bychom vážně uvažovat o povolání psychiatra. 
 

Štítky:
fiskální kompakt