19. prosince 2012

Sněmovna potvrdila přísnější trestání chronických pachatelů přestupků

Poslanecká sněmovna dnes definitivně potvrdila novou sankci zákazu pobytu pro chronické pachatele vážných přestupků, když přehlasovala veto prezidenta. S návrhem již v loňském roce přišla poslankyně ODS za Ústecký kraj Ivana Řápková.

„Jsem ráda, že kolegové vyslyšeli věcné argumenty a nepodlehli hysterii, která projednávání zákona provázela. Výhrady pana prezidenta respektuji. Jsem ale přesvědčena, že dočasný zákaz pobytu pro pachatele, kteří se dopouštějí vážných přestupků úmyslně a opakovaně, je v souladu s ústavním pořádkem v České republice,“ uvedla po hlasování Ivana Řápková. V této souvislosti připomněla, že již dnes jsou za přestupky udíleny peněžní pokuty nebo zákaz činnosti, tedy sankce, které mohou do života pachatelů přestupků zasáhnout mnohem vážněji, než třeba zákaz uživatelům drog zdržovat se po dobu tří měsíců v blízkosti školy. Institut zákazu pobytu navíc není nový, protože existuje již dnes v trestním právu. Raritou není ani v celoevropském měřítku, mnohem tvrdší tresty za přestupky padají například ve Velké Británii nebo ve Francii.
 
„Zásadně odmítám, že je toto opatření populistické. Za populistické naopak považuji sliby, které dávají někteří politici starostům v sociálně problematických oblastech, aniž by znali realitu a chtěli něco opravdu změnit. Právo musí platit pro všechny, a pokud ho někdo systematicky porušuje a stávající právní instrumenty selhávají, je povinností zákonodárců postarat se o ochranu práv slušných lidí. A hledat i řešení, která se mohou některým zdát odvážná,“ dodala Řápková.
 
„Nesouhlasím ani s názorem, že nová sankce v přestupkovém zákoně potvrzuje nebezpečný trend kriminalizace společenských problémů místo jejich řešení. Ani já si nemyslím, že pouhé trestání problémy s chronickými potížisty vyřeší. Za nezbytnou považuji prevenci a osvětu, což jsem dennodenně dokazovala i ve své práci primátorky Chomutova. Nesmíme ale rezignovat na hledání možností, které takové lidi od jejich protiprávního a pro své okolí obtěžujícího a nebezpečného jednání odradí,“ dodala Řápková.
 
***
 
Zákaz pobytu může být maximálně tříměsíční a může se vztahovat na celé území obce nebo jeho konkrétní část. Podmínkou je, že dotyčná osoba nemá na území obce trvalý pobyt. Tvůrci zákona si od tohoto opatření slibují účinnější boj s prostitucí nebo se zloději a násilníky, kteří se opakovaně a úmyslně dopouštějí protiprávního jednání, které je ale kvalifikováno jako „pouhý“ přestupek.