28. června 2019

Musíme mnohé v našem kraji udělat

Krajský zastupitel Jiří Kulhánek v Listech Ústeckého kraje odpovídal na otázku: „Považujete stipendia pro studenty vysokých škol za přínos pro udržení vzdělaných lidí v našem kraji?“

V těchto dnech proběhl v rámci České republiky srovnávací průzkum mezi kraji, který hodnotil padesát kritérii a hledal nejlepší místo pro život v České republice. Zvítězilo Královéhradecko následované jižními Čechy. A jak dopadl náš Ústecký kraj? Beznadějně poslední. A to již podruhé za sebou. Jedná se o pořadí krajů podle objektivních statistických dat spojený s průzkumem spokojenosti se životem v kraji z pohledu obyvatel a starostů obcí.

A jak s tím souvisí stipendium pro studenty? Stipendium pro studenty vysokých škol je samozřejmě jednou z možností, kterou můžeme využít k udržení nadaného studenta, aby zůstal pracovat v našem kraji. Mnohem větší motivací je ale připravit příjemné místo pro život studenta a jeho budoucí rodiny. Čili vytvářet příležitosti pro zajištění bydlení v příjemném prostředí, kvalitní a dostupné školy pro děti, perspektivní práci, bezpečnost v místě bydliště i po setmění, nemít uřvané sousedy na sociálních dávkách a dobrou zdravotní péči v dosahu. Pak bude mnohem větší motivace zůstat v kraji než se nechat uplácet na pár let povinného pobytu stipendiem. Snad se toho někdy dočkáme, ale proto musíme mnohé v našem kraji udělat a nespoléhat se jen na „udržovací“ stipendia.

Jiří Kulhánek

starosta města Kadaň
člen Zastupitelstva Ústeckého kraje