16. června 2015

Spor o otáčivé hlediště (bohužel) pokračuje

Sezona na otáčivém hledišti v Českém Krumlově začala. Karel Roden a další herci neskrývají nadšení, že hrají na otáčivém hledišti. Také režisér Petr Zelenka neskrývá emoce: "V hercích otáčivé hlediště probouzí netušené touhy a energie, dávají ze sebe víc než na normálním jevišti." Každý rok navštíví otáčivé hlediště padesát tisíc diváků. Nicméně, v monitorující zprávě UNESCO/ICOMOS se dočteme, že "Jihočeské divadlo je dosti omezeno při výběru her" a "Iniciativa přemístit hlediště je tudíž velmi vítána odbor

Primátor Českých Budějovic, starosta Českého Krumlova, hejtman Jihočeského kraje a jihočeští poslanci a senátoři mnohokrát vyjádřili podporu zachování otáčivého hlediště. Oproti tomu monitorovací zpráva UNESCO/ICOMOS píše: "Existuje zde velká, spíše politicky motivovaná, opozice odstranění a přemístění hlediště. Diskuse, která vždy dostane impuls v době komunálních voleb, se točí kolem tradice a ekonomických aspektů. Zkušenosti správy zámku a zahrady tyto argumenty popírají." Osporu mezi zámkem a otáčivým hledištěm mluví i režisér Petr Zelenka: "Je to souboj s přírodou, hrajete pro pět luk, pět jevišť, do toho stromy rok od roku poporostou a dendrolog je blázen: divadelníci se pokouší dělat něco, čemuž lidé, kteří vedou park, škodí. Poporoste keř, přes který není vidět, a oni jim ho zakážou ostříhat. Když ale pominu souboj s vedením parku – jen bychom potřebovali pokácet ten šeřík – je to příjemné…" (Deník 4. 6.)

Nějak mi to hlava nebere. Režisér i herci jsou nadšení, regionální politici otáčivé hlediště podporují, padesát tisíc návštěvníků rovněž a inspektoři UNESCO/ICOMOS mají zcela opačné informace. Kdo jim ty informace asi dává? Bohužel, spor o odstranění otáčivého hlediště pokračuje. Ministr kultury Daniel Herman, jihočeský rodák, je pro zachování hlediště. Město České Budějovice chce vypsat architektonickou soutěž, ale zastánci zrušení otáčivého hlediště již do zadání "házejí vidle". Trochu mi to připomíná souboj o zelenou Šumavu. Doufejme, že souboj o otáčivé hlediště neprohrajeme.
Ing. Tomáš Jirsa MBA.

senátor PČR