2. června 2015

Osvobození Jany Nečasové

Koukám na Hyde park kde JUDr. Libor Vávra, čestný předseda nepolitického tělesa „Soudcovská unie“ posuzuje rozhodnutí soudu osvobodit Janu Nečasovou – Nagyovou a dalších. Rozhovor je veden korektně, věcně a člověk nabývá pocitu, že soudy alespoň většinou se snaží rozhodovat nezávisle.

Nad obrazovkou v textových komentářích však běží komentáře občanů k nastalé situaci. Téměř 100% jich zní asi takto: 
Osvobození Jany Nečasové je plivnutím do tváře všem občanům této republiky. 
Bez ohledu na morálku a všechny možné další aspekty zde soud posuzuje trestně-právní odpovědnost a nikoli subjektivní pocity a sympatie k dané osobě. Téměř všechny komentáře v mediálním prostoru se dnes nesly ale v tomto duchu: Nemá vyhráno, ještě je tu odvolací soud. A i kdyby i tento rozhodl v její prospěch, ještě nezdanila ty kabelky a šperky a za to jí hrozí 8 let žaláře a to je jiný případ a jiný soud a ten jí dostane.
Mediální lynč této osoby, osoby plné osobních slabostí, které má téměř každý z nás, vyvolal evidentně v národu opět touhu po krvi. Touha po upálení čarodějnic byla ze stejného soudku. A já se musím ptát, za co? Co na tom vadí těm všem „poctivým morálně bezúhonným a počestným občanům“? Je to nevěra? (To asi ne, to je v Česku odpouštěná věc a vůbec, nevěrný byl Nečas, ne Nagyová). Tak je to zneužití pravomoci a úkolování útvaru vojenského zpravodajství pro soukromé účely. (Tak to asi taky ne, vždyť se všichni díváme na filmy, kdy hrdinka cinkne kámošovi z FBI, aby jí čeknul nějakého toho lumpa, nebo jeho milenku a je to přeci běžná věc všude na světě a pohoršení to v nás nevyvolává). Tak co je to? Proč ta nenávist a zášť. No je to jasné, jsou to ty kabelky a šperky. „Za deset milionů, ty vole, deset mega, to je síla a ještě to prej nezdanila. Zlodějka, má se jak prase v žitě a ještě neplatí daně z dárků. Ty vole, zavřít je málo vole, do držky, no vole to asi nepude, je to vole ženská, ale stejně vole. Všichni kradou a jak k tomu my přijdem.“ Tak takhle asi uvažujeme můj národe. Stálo by možná za to se Tě národe zeptat: Znáš někoho ze svého okolí, kdo někdy dostal od nepříbuzné osoby dárek za víc než 15000,- Kč a běžel zaplatit darovací daň? Já ne. Znáš národe někoho, kdo Ti dal zásnubní prsten s diamantem a přiložil daňový doklad, abys věděl(a), kolik máš zaplatit darovací daň? Já ne. A vůbec národe, je morální platit darovací daň?
Představ si občane, že máš chuť obdarovat někoho částkou – dárkem za 10 milionů korun. Představ si občane, že jsi majitel a ředitel firmy, která musí Tobě na ten dárek vydělat. Jak to bude s daněmi. Chci-li 10 milionů korun dostat z firmy, musím je vydělat. To znamená vyfakturovat. Deset milionů bude zatěžkáno daní z přidané hodnoty, odvody z mojí výplaty atd. Jinými slovy, chci-li z firmy dostat 10 milionů, stát obdrží 6,1 milionů korun na různých daních. Pokud za 10 mil. koupím dárek je součástí ceny dárku i 2,1 milionu daně z přidané hodnoty (DPH), které já v ceně dárku zaplatím a prodejce dárku odvede státu. Hodnota dárku tedy je ve skutečnosti 8,9 milionu korun a stát již dostal 8.2 milionu korun. Je vůbec morální chtít ještě něco navíc? Jana Nečasová něco dostala. Dostala a možná to ani nechtěla, prostě to dostala. Frajeři se chtěli zavděčit, tak jí něco nosili. Vzhledem k tomu, že stát dostal z jejích dárků už 8,2 mil. na daních. Nečasové – Nagyové hrozí 8 let vězení, že k tomu nepřihodila dalších 700 tis. korun za darovací daň. Aby ji mohla zaplatit musela by ona a její zaměstnavatel z výplaty státu již před tím odvést 56,12% tj. 890 tis. Kč. Vlastní darovací daň je 700 tis. Kč. Výsledná legální bilance obdarované Nečasové versus stát dle zákona je: Nečasová obdrží 8,9 milionů Kč v ceně dárku a stát obdrží 9,79 mil. Kč z daní a dalších odvodů.
Myslím, že je to zločin, zločin státu vůči všem, kteří chtějí něco někomu dát i vůči těm, kteří od někoho někdy něco dostali. I vy jste proto v sazbě 8 let nepodmíněně, protože jste nezaplatili darovací daň za kolo v hodnotě 20 tis. Kč od kolegů v práci k padesátinám, protože jste si nezjistila cenu zájezdu do Španělska od zaměstnavatele jako dárek k odchodu do důchodu. Protože jste si nezjistila cenu štěněte rhodeského ridgebacka od svého snoubence. 
Na závěr lze uvést jednu bezvýznamnou skutečnost: Dary ve výši 10 milionů korun by muselo obdržet 1529 Jan Nagyových-Nečasových aby darovací daň z těchto daní uhradila dotaci, kterou obdržel během jednoho jediného roku 2014 ze státních dotací jeden jediný jediný člověk - ministr financí ANDREJ BABIŠ a jeho firmy ve výši 1 070 000 000 Kč. (Kdo to neumí přečíst, tak je to 1 miliarda 70 milionů korun českých. To je něco, co průměrně vydělávající člověk v české republice s hrubou mzdou 26 000 Kč/ měsíc vydělá za 3 429 let.) Ať žije spravedlnost, řepková krádež v přímém přenosu tohoto týdne budiž toho důkazem.

Ing. Václav Filištein

člen místní rady
člen strany
místopředseda oblastního sdružení
člen oblastní rady
místopředseda regionálního sdružení