14. dubna 2015

Vládní obchodníci s deštěm

ČSSD se vždy před volbami vrací ke zrušení poplatků ve zdravotnictví. V roce 2008 na 30korunovém poplatku vyhrála krajské volby. To, že kraje nemohou měnit legislativu a ten slib je tedy nesplnitelný, ČSSD dobře věděla, přesto to téma hrála jako hlavní kartu. Vyšlo to. Samozřejmě politici z této partaje nesplnili nic, ani ve vlastních zdravotnických zařízeních.

V posledních parlamentních volbách znovu slibovali zrušení poplatků a znovu slib nesplnili. Poplatky u lékaře i v nemocnicích pokračují, jediný rozdíl je v tom, že je platí někdo jiný a to zdravotní pojišťovny z peněz nás všech. Pacient sice zdánlivě ušetří 30 korun, případně 100 korun za lůžko a den v nemocnici, ale platby jdou ze společného balíku a tam se finance rychle krátí. Nicméně zrušení poplatků je v koaliční smlouvě a Lidovci i ANO s ministrem financí s tím souhlasili. Pokud by nesouhlasili, mohlo by to ublížit jejich preferencím. Nyní ministr zdravotnictví bubnuje na poplach, že finance chybí a je třeba od státu  zvýšit platby za důchodce a děti. To se nelíbí ministru financí Babišovi a kontruje, že je třeba zefektivnit resort zdravotnictví, že je tam peněz dost. Nejde mu jen o to, znemožnit ministra Němečka a získat resort zdravotnictví pro hnutí ANO? Toť otázka. Dnes má nejdůležitější ministerstvo financí, dopravy a pro místní rozvoj – tady tečou největší peníze. Má legislativu a zemědělství s lidovcem Jurečkou, který mu jde více než na ruku – viz zelená nafta. Chybí ministerstvo zdravotnictví, které spravuje přes 300 mld.  a druhý nejbohatší muž v zemi Babiš, má i v tomto oboru soukromé obchodní aktivity.

To jsou věci, které by nás neměly nechat klidnými, ale jde tu jenom o peníze, nejde o život. Zdánlivě. Nedostatek peněz ve zdravotnictví se bude jednoho dne dotýkat nás všech. Čekání na operace, nedostatek lékařů a zdravotnické techniky a omezování léčby náročných a drahých diagnóz. Tím, že koalice zrušila regulační poplatky a platí je pojišťovny, vznikla ve financování zdravotnictví černá díra téměř 5,5 mld. Kč. Peněz se nedostává a cesty jak zalátat díru budou bolet. Jedno je jisté, buď ministr financí ustoupí a peníze dodá z rozpočtu, čímž zvýší zadlužení státu nebo bude muset koalice navýšit odvody od daňových poplatníků.

V obou případech se potvrzuje, že obchodovat s obchodníky s deštěm se nevyplácí.

vyšlo: Týdeník Jindřichohradecka