9. září 2016

Zápas o Šumavu je zápasem o svobodu

Přinejmenším pro ty, kteří tam žijí, ale také pro nás, kteří tam jezdíme jako turisté, tedy nejen pro Jihočechy. Proč je Šumava v ohrožení a proč ji hned spojovat s našimi svobodami.

Šumava jako území ve své rozloze 163 000 ha byla vyhlášena v roce 1963 jako CHKO a od roku 1991 má její nejcennější část asi 69 000 ha, statut Národního parku. To je to území, o které se svádí boj. Boj s ekologickými aktivisty a nebojím se napsat zelenými teroristy. Bylo to tak od samého začátku. Na straně obyvatel a obcí z tohoto území stál od samého počátku také Jihočeský kraj, ještě pod vedením Jana Zahradníka (ODS) a dnes v tom pokračuje. Celé dlouhé roky usilujeme o přijetí zákona o NP Šumava. Společný návrh Plzeňského a Jihočeského kraje sněmovna nepřijala a dnes přichází vláda s novelou zákona o ochraně přírody a krajiny. Do této novely je umě zabalen zákon o národních parcích a protože NP Šumava má rozlohu větší než všechny zbývající národní parky dohromady, jedná se de facto o zákon o NP Šumava. Podle tohoto návrhu se ze Šumavy stává největší a nejdražší pokusná laboratoř na světě. Navrhuje zvýšit bez zásahové zóny z původních cca 23% na 50% (tj. 34 000 ha). Omezuje život obyvatel v tamních obcích, hospodaření firem, turistiku, a celkový rozvoj území. Když se zeptáte ekologů, co očekávají od bez zásahových zón, tak neví. Projeví se to za 100 a více let, říkají. Ptám se, je možné z obyvatel Šumavy dělat pokusné králíky? Proč o svém území nemohou rozhodovat především ti, kteří tam žijí? I při vědomí důležitosti a nadregionálním významu Šumavy. Kde je princip subsidiarity? Jako krajského zastupitele mě uráží, když o našem správním celku rozhodují od zeleného, a to doslova, stolu v Praze. Navíc, když se veřejně mluví o úlitbě ministra financí A. Babiše zeleným aktivistům, kdy udělal ministrem životního prostředí šéfa chemiček z Agrofertu, R. Brabce. Dnes se tomu neříká obchod nebo kšeft, to je příliš srozumitelné, říká se tomu anglicky deal. Já vám dám Šumavu - rozuměj zeleným aktivistům) - vy dáte pokoj mým chemičkám. To vše pod taktovkou státu.
Krajští zastupitelé na svém posledním zasedání přijali deklaraci k novele zákona o ochraně přírody a krajiny a usnesení, kterým žádají Poslaneckou sněmovnu PČR, aby zmíněnou novelu zamítli, případně vrátili zpět k projednání do výborů. Přijetí deklarace přišel podpořit bývalý hejtman a dnes poslanec Jan Zahradník. Uvidíme, jak budou poslanci za jednotlivé strany hlasovat.
Nejde jen o Šumavu, jde o naše svobody. Jde o to, aby stát nezasahoval tam kde nemá, aby neomezoval rozvoj obcí a neznásilňoval naše životy.

PaedDr. Jan Váňa

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen oblastní rady
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel
krajský zastupitel
zastupitel města