9. září 2016

Kšiltem dopředu

Tisková agentura 1. dubna 2016 Vláda na svém pravidelném zasedání projednala a schválila návrh zákona z dílny ministra průmyslu a obchodu a ministra zdravotnictví, který upravuje způsob výroby a použití čepic s kšiltem. Tento zákon stanoví jediný možný způsob použití tohoto zboží, konkrétně čepic s kšiltem. Říká: „Čepice s kšiltem je možné nosit pouze tak, že kšilt směřuje dopředu. Jiný způsob - kšiltem dozadu, na stranu, apod. je zakázáno pod pokutou 1 300 Kč.“ Ve zdůvodnění se říká: Čepice s kšiltem byly

Aprílový žert, fikce nebo reálná možnost? Bohužel se obávám, že je to scénář, který nás se současnou socialistickou vládou může čekat. Jenom datum se může lišit.
Zákony, které stále ve větší míře omezují naši osobní svobodu chrlí současná vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Schválené zákony, určují jak máme být ustrojeni při chůzi po silnici, nařizují ometat sníh z dopravních prostředků, diktují ceny alkoholických versus nealkoholických nápojů, omezují práva majitelů pohostinských zařízení, zda budou či nebudou kuřácké, umožňují úředníkům vstoupit do domu či bytu, aby zkontrolovali čím se topí, zakazují pokácet strom na vlastní zahradě, nařizují rodičům dávat děti do předškolních tříd MŠ atd. Vláda kromě těchto zákonů vytváří bezpočet registrů, ve kterých shromažďuje informace, které jsou snadno zneužitelné a nikdy nedokázala dostatečně vysvětlit jejich potřebnost. A nejde jen o registry typu – registr vozidel nebo zbraní. Mám na mysli registry, kde stát sbírá informace o svých občanech, jako jsou navrhované registry účtů, přestupků, zdravotních záznamů a do nebe volající registr neplodných párů. Dalším příkladem jsou tzv. kontrolní hlášení o DPH a schválená elektronická evidence tržeb. Při vědomí toho, že si čteme osobní e-maily premiéra v novinách, lze jen těžko věřit tomu, že by data z těchto registrů někdo dokázal ochránit a Někdo nedokázal ze svého postavení těch informací ve svůj prospěch využít. K rostoucímu počtu telefonních odposlechů už jenom zbývá ke všude přítomným kamerám připojit citlivé mikrofony a velký bratr bude dokonalý.
Bohužel, taková je realita po 2 letech nové vlády. Už se nejedná o plíživý nástup socialismu, jde o regulaci a omezování osobních svobod, v míře, která nemá obdoby a snese srovnání s rokem 1948 a následujícími. Tehdy se demokratická společnost totalitě neubránila.
Nosme kšiltovky, jak jsme zvyklí, a pojďme společně bránit naši svobodu.

PaedDr. Jan Váňa

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen oblastní rady
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel
krajský zastupitel
zastupitel města