9. října 2013

Rodiče potřebují částečné úvazky i školky

Citát o rodině, která je základem státu, sice může být zprofanovaný, skutečnost, že rodina je základní stavební jednotkou společnosti, to ale nezmění. „Rodina je tradiční instituce, na níž stojí společnost. Formují se v ní vztahy mezi lidmi, dochází v ní k socializaci. Mít děti v České republice nesmí být nevýhoda. V zájmu státu je, aby vytvořil co nejlepší podmínky pro rodičovství a rodinný život,“ vysvětluje Petr Fiala.

Jedním z takových vstřícných kroků je například je podpora školek, a to nejen veřejných, ale i firemních a lesních, a dětských skupin. Mladým rodinám s malými dětmi pomáhá i rozvoj zaměstnávání na částečný úvazek, které podporuje účast rodičů na pracovním trhu. Právě nedostatečné možnosti pružné pracovní doby nebo práce na částečný úvazek, které umožňují být dál v kontaktu s oborem a pokračovat v kariéře, staví řadu mladých párů před volbu mezi rodinou a kariérou.

„Je to mimo jiné jeden z důvodů, proč dnes ženy mají první dítě mnohem později než dříve. Zahraniční zkušenosti nám přitom ukazují, že právě zaměstnávání na částečný úvazek a zvýšená flexibilita pracovního trhu jsou dobrými nástroji, jak rodičům pomoci dobře skloubit zaměstnání a rodinu,“ doplňuje Fiala.

Občanská demokratická strana chce zároveň usnadnit mladým lidem podmínky pro založení rodiny tím, že ji zvýhodní při investici do vlastního bydlení. Mladí do 30 let by podle předvolebního programu strany měli být při koupi bydlení do 3 milionů korun osvobozeni od daně z převodu nemovitosti – to představuje u třímilionového bytu úsporu 120 tisíc korun.

Právě otázka vlastního bydlení je velmi aktuální v samotném Brně – ačkoliv úroveň platů zdaleka nedosahuje té v Praze, ceny nemovitostí se těm pražským výrazně přibližují. Podle některých údajů je Brno dokonce jediné město, kde ekonomická krize neznamenala pokles cen bydlení, naopak u nejžádanějších lokalit dokonce mírně podražily.