25. července 2016

Do Bavorska

V sobotu jedu s cyklistickým týmem jako každoročně do bavorského Regensburgu (Řezna) na ArberRadMarathon. A tak jako nevím. Je to krásná akce, pečlivě zorganizovaná (policie, dobrovolní hasiči, vyzdobené vesnice na trati). Na pomalu dvou stech kilometrech nevidíte díru v silnici nebo nebezpečný kanál. Všechna nebezpečná místa jsou označena s německou důkladností. Akce daleko masovější než české cyklistické maratóny.

Na několika trasách (dvě tuším pro horská kola, čtyři nebo pět tras silničních) jede několik tisíc lidí.
Startuje se ráno, dle délky trasy, po hodinách a okolo jedné se to vše začne sjíždět do cíle. Kus od centra města na dunajském ostrově. Stovky lavic a pivních stanů. Tisíce zničených, ale šťastných cyklistů.

Němci jsou daleko týmovější – nebo spolkovější nebo jak to říci – sportovci než Češi. U nás je celkem běžné, že na takovýchto závodech jede spousta lidí za sebe: pan Novák, Praha 3. Tady v Německu jsou většinou členy malého klubu „Velosport Hinterhausen“ (CK Horní dolní), je jich deset, mají jednotné dresy, respektovaného šéfa a i v cíli zdvíhají ty tupláky lehce jednotně. Tenhle německý „teamgeist“ je skvělý na trati, protože v každé skupince spolupracují všichni, co jen trochu můžou. Závěrečná rovina podél Dunaje tak i proti větru docela ubíhá.

No nic, mám tu akci rád. Jedu to snad podeváté. Ale letos jsem poprvé zauvažoval, jestli mám jet.

Mgr. Václav Klaus

expert ODS pro oblast školství