8. prosince 2014

Stavební léto v Králově Dvoře plynule vystřídala stavební zima

Kdo si myslí, že s prvními mrazy stavební sezóna končí, se mýlí. Alespoň v Králově Dvoře. Po intenzivním stavebním létě, kdy byla dokončena řada investic, pokračují práce na řadě dalších akcí. „Na sezónu nijak nehledíme. Prostě je potřeba pokračovat v započaté práci, řada projektů se musí přes zimu připravit, na dalších pokračovat a některé i případně dokončit. Naštěstí nám počasí opravdu přeje,“ říká starosta Králova Dvora Petr Vychodil a pokračuje: „V těchto dnech zahajujeme výstavbu podzemních kontejnerů na sídlišti Nad Stadionem a na náměstí v Počaplech. Rádi bychom tuto akci dokončili do konce tohoto roku.“
Další rozsáhlou investicí, která byla v listopadu zahájena, jsou práce na zateplení králodvorské Základní školy, konkrétně zateplováním půdních prostor. Zateplení budovy včetně výměny oken bude postupně realizováno až do konce letních prázdnin, aby byl co nejméně narušen provoz školy. Okna se budou postupně vyměňovat i o vánočních svátcích a především o víkendech.
„Počítali jsme, že koncem roku se rozběhne i další investice, kterou je výstavba cyklostezky mezi Královým Dvorem a Trubínem přes lokalitu Na Borech. Jenže s ohledem na posun termínů schválení dotace a tím pádem i výběrového řízení bude stavba zahájena v březnu 2015. Pokud půjde vše podle plánu, měli by se zde první cyklisté poprvé projet koncem května téhož roku,“ přibližuje Petr Vychodil.
Sportu se týká i další projekt, na který se podařilo vedení králodvorské radnice získat milionové dotace. Je jím výstavba multifunkčního sportovního areálu v sousedství základní školy a sportovní haly. „Začátkem prosince proběhne výběrové řízení na zhotovitele stavby a s jejím zahájením počítáme hned v lednu, samozřejmě s ohledem na počasí. Předpokládaný termín dokončení je konec května 2015, ale uvidíme, jak rychlý bude průběh výběrového řízení,“ doplňuje králodvorský starosta.
Poslední velkou akcí, která bude zahájena ještě do konce letošního roku, bude II. etapa revitalizace zeleně v areálu králodvorského zámku. Koncem listopadu dojde k přesunutí velkého stanu z nádvoří na asfaltovou plochu za zámkem. Poté budou zahájeny zemní práce na odvodnění a izolaci zámecké budovy. Definitivně by tak měly být zachráněny vzácné fresky ve sklepeních zámku. „Počítám, že archeologové zde mohou objevit i další historické nálezy. Kdy pak bude celá rekonstrukce nádvoří dokončena, si v současné době opravdu netroufám říci. Vedle obnovy zeleně na zámku bude v jarním období probíhat obnova zeleně například i v areálech mateřských škol či v okolí radnice,“ doplňuje Petr Vychodil.
V rámci dalších plánovaných aktivit bude vedení Králova Dvora přes zimu projekčně připravovat výstavbu jižního obchvatu Králova Dvora, projektovou dokumentaci na realizaci sběrného dvora, snížení energetické náročnosti ZŠ Počaply a nejstaršího pavilonu MŠ Králův Dvůr. V prosinci a lednu pracovníky radnice čeká i příprava kompletní žádosti o dotaci na výstavbu chodníku v Levíně, kde je již vydáno územní řízení a zažádáno o stavební povolení.