2. října 2014

On-line s Viktorem Burkertem

DOTAZ: Dobrý den pane inženýre,
proč žádná z kandidujích stran, včetně ODS, se vůbec nezmiňuje o zemědělství? Beroun pro svoji polohu měl a stále má výborné podmínky pro zemědělství, právě proto město oslaví 750let trvání. Proč nikdo z Vás nechce berounské brambory, jablka atd? a raději nalejeme další asfalt, aby se místo pěstování na té půdě mohlo jet autem a vše dovést. děkuji za odpověď. Josef Mareš
 
ODPOVĚĎ:Myslím si, že město pro drobné zemědělce vytváří podmínky v rámci městských trhů, které se konají každou středu a sobotu. Navíc v průběhu týdne jsou zde i farmářské trhy. Město také spolupracuje se svazem zahrádkářů a jejich zájmy hájí na zastupitelstvu i někteří ze zastupitelů. Rozvoj města je vždy v souladu s územním plánem, to znamená, že nikdy nebyl překročen limit záboru jiné půdy, než která je určena k zástavbě.
 
DOTAZ: Lze jen těžko předpokládat, že jakákoli strana či hnutí v Berouně dostane takový počet hlasů, že si nebude muset dělat starosti se skládáním jakékoli koalice. Jak to vidíte vy? S kým by berounská ODS byla ochotná uzavřít koaliční dohodu a s kým nikdy?
 
ODPOVĚĎ:Souhlasím s vámi, že výsledky voleb do zastupitelstva města budou vyrovnané a ani jedna ze stran nezíská tolik mandátů, aby mohla sestavit jednobarevné vedení radnice. Myslím si, že všechny strany, které jdou do voleb, jsou připraveny na spolupráci s ostatními na základě výsledků voleb. Věřím, že ODS s podporou občanů, kteří si vezmou náš program za svůj, bude také moci konstruktivně přispívat k řízení města Berouna. Rád bych vyzdvihl dtři body našeho programu, a to je řešení dopravní situace a parkování ve městě Beroun, úprava některých vyhlášek a ve čtyřletém období zrušení poplatků za svoz komunálního odpadu.

DOTAZ: Ještě jeden dotaz, pane Burkerte. Hodně se teď přetřásá otázka zimního stadionu, smluv, neprůhledného hospodaření s dotacemi od města, který provozovatel zimáku dostává. Vy osobně jste také dlouhá léta spojen s berounským hokejem. Jak celou situaci vidíte vy a co pro její vyřešení jako zastupitel děláte?
 
ODPOVĚĎ:Problematiku zimního stadionu vidím ze třech pohledů, které osobně znám. To je vlastníka objektu - město Beroun, provozovatele, tím je firma Dynatel, a z pohledu největšího uživatele, HC Berounští medvědi. Každý tento pohled je jiný, se svojí pravdou a se svými požadavky. Rád bych se sám v příštím období zasadil o to, že všechny tyto tři strany se sejdou u kulatého stolu a problematika zimního stadionu se bude řešit.

DOTAZ: Dobrý den,
chcete zrušit poplatky za svoz komunálního odpadu čímž se sníží městský rozpočet o 13,5 milionů. Vetšina uskupení chce také s příchodem nové legislativy po 1.1.2015 zrušit herny ve městě, které planí rozpočet dalšími cca 15 miliony. Zrušit obojí by dokázal asi jen ekonomický sebevrah. Pak by se totiž nepodařilo ve městě nic jiného (údržba škol a školek, hřišť, kulturní a sportovní dotace, oprava silnic ...).
Zrušíte tedy poplatky za popelnice nebo herny?
Martin, Beroun
 
ODPOVĚĎ:Problematiku heren řeší vyhlášky a zákony ministerstva financí, a podle těchto vyhlášek a zákonů se bude město řídit. Zrušení poplatků za svoz komunálního odpadu je dlouhodobá problematika, která se zakládá na principu toho, že město dostává od státu podíl na dani právnických a fyzických osob a za závislé činnosti pracujících. Z těchto prostředků hradí například úklid města, údržbu zeleně, veřejné osvětlení, svoz odpadu z odpadkových klošů atd. A my máme za to, že i svoz komunálního odpadu si občané již jednou ve svých daní zaplatili. Nevidíme důvod, proč by je tedy naši občané měli hradit ještě jednou. Naši občané se již naučili třídit komunální odpad na jednotlivé složky a tím i množství netříděného odpadu neustále klesá. To souvisí s výběrovým řízením, které proběhne na přelomu 2014/2015, které se bude týkat právě svozu komunálního odpadu. A zde vidíme velkou úsporu v nákladech na jeho likvidaci. Dále předpokládáme, že i s výhledem na lepší ekonomické prostředí v naší republice bude i výnos z výše uvedených daní narůstat. A posledním faktem je i to, že město může i samo v některých svých oblastech uspořit prostředky, které by vynahradily výpadek v platbách za komunální odpad. Vše chceme řešit postupnými kroky v celém čtyřletém volebním období,a to tak, že platba by klesala vždy o čtvrtinu každý rok. Takže i tento ekonomický pohled na věc není tak nereálný, jak mnoho našich politických soupeřů říká. Takto to například praktikují ve městech Česká Lípa, Teplice, Kralupy nad Vltavou a Most.
 
DOTAZ: Dobrý den, zdá se vám slib zrušení poplatků za svoz odpadu reálný? Kde vezmete peníze, které městské kase z těchto poplatků plynou?
 
ODPOVĚĎ:Odpověděl jsem v předchozím dotazu. Děkuji.

DOTAZ: Jak tipujete výsledky voleb v Berouně? Bojíte se nových seskupení?
 
ODPOVĚĎ:Není důvod se bát voleb a jejích výsledků. Dopadnou tak, jak dopadnou, jsme demokratická země. A stejně tak, jak některá politická seskupení zanikají, tak některá nová vznikají. To je život.

DOTAZ: Modré zóny leží lidem v žaludku. Jsem ze Závodí, také Berouňák, sakra. Chcete s nimi něco udělat? Třeba nějaká časová pásma? Nebo si myslíte, že tento stav je vyhovující. Vždyť v takových městech tohle nemá obdoby.
 
ODPOVĚĎ:To je správná otázka. Tímto parkovacím systémem se budeme zabývat a vytvoříme dvě možnosti, jak i ostatní občané mohou na modrých zónách krátkodobě v průběhu dne parkovat. První možnost je ta, kterou jsme převzali z některých částí města Prahy. To je prodej stíracích kupónů, kde si občan sám setře datum a čas začátku parkování, které mu potom platí po cca 2 hodiny. A druhou možností, kterou chceme zavést, je platba přes mobilní telefony.

DOTAZ: A ještě jeden dotaz. Beroun má jedno z nejdražších parkování. Budete s tím něco dělat? Vždyť v Technických službách má Beroun majoritní podíl?
 
ODPOVĚĎ:Úpravu parkovného neplánujeme. Jsou zde možnosti levného parkování, jako je Božkův statek u zimního stadionu, PR u vlakového nádraží anebo parkování zdarma v areálu bývalých kasáren. Pouze připomínám, že město Beroun má padesátiprocentní podíl v Technických službách. To znamená, že se na všem musí s druhým partnerem dohodnout.

DOTAZ: Kde vidíte největší chybu, že skončila hokejová liga v Berouně?
 
ODPOVĚĎ:Myslím si, že majoritní vlastník Berounských medvědů. a.s., který provozoval licenci na 1.ligu, tento úkol nezvládl.
 
DOTAZ: Dobrý den,myslíte si že dohoda všech zainteresovaných stran v kauze berounský hokej je ještě vůbec možná a tím pádem pokračování hokeje v Berouně již příští sezonu i když by se pokračovalo jestě v nižší,patrně v krajské úrovni?Děkuji.
 
ODPOVĚĎ:Mluvíte mi z duše. Jako berounský a hokejový patriot společně s hokejovým klubem Berounských medvědů spřádáme myšlenky, jak s dospělým hokejem v Berouně pokračovat. Vše připravujeme k tomu, aby pod hlavičkou hokejového klubu mohl tým A mužů i v té nejnižší soutěži příští rok začít.