20. srpna 2014

Odpovědi pro Pravé novinky

Co právě čtete?
Velmi pěknou publikaci od Milana Kundery sestavenou z krátkých zamyšlení nad různými slovy, pojmy, situacemi, což je i samotný název této útlé, ale velmi inspirativní a pěkné knížky. Naprosto dokonalý je např. jeho popis Interview: „1. Žurnalista Vám klade otázky, které zajímají jeho, a ne Vás; 2. z Vašich odpovědí použije jen těch, které se mu hodí; 3) převede je do svého slovníku, svého způsobu myšlení....“. To známe...

Jaká hudba Vás baví?
Záleží na kvalitě a momentálním rozpoložení. Kromě opravdu moderní, „elektronické“ hudby předem neodmítám žádný styl. Poslední dobou poslouchám nejvíce jazz, mám rád rock. Protože jsem jako dítě prošel základní uměleckou školou, vypěstoval jsem si vztah i ke klasické hudbě.

Kdo je Váš literární hrdina?
Tak to postavené nemám, neumím vybrat jednoho konkrétního hrdinu, stejně jako neumím vybrat jednu nejlepší knihu. Knihu hodnotím podle kvality a stavby příběhu, použitého jazyka, schopnosti autora donutit čtenáře k přemýšlení, nutnosti zaujmout k tezím autora stanovisko, názor atd.

A kdo jsou pro Vás hrdinové skutečného života?
Každý, kdo si dokáže najít smysl svého života a snaží se ho naplnit i přes nepřízeň vnějších okolností. Nejsou jen velcí hrdinové, často se stačí podívat po svém okolí a najdeme řadu statečných a zajímavých osobností. Při práci pro prezidenta Václava Klause jsem se podílel na agendě státních vyznamenání. Měl jsem šanci pročíst stovky životopisů velmi zajímavých lidí s tolika pohnutými osudy. Bylo to pro mě obrovské překvapení a zdravá národní hrdost významně narostla. Škoda, že se ví jen o nepatrném zlomku z nich.

Z čeho máte největší strach?
Osobně ze samoty, nevím, zda bych ji dokázal „přežít“. Naštěstí mám kolem sebe jak rodinu, přítelkyni, ale i spoustu velmi dobrých přátel. Strach mám ale i z lidí, kteří si myslí, že ví lépe, co si mají myslet ostatní a jak mají žít. Pokud je to doplněné i o ambici k tomu ostatní přimět a donutit, je už to přímo děsivé.

Kdo na vás měl doposud největší vliv?
Samozřejmě rodiče.

Jaký film můžete vidět kdykoliv znovu?
Každý opravdový ekonom Vám musí odpovědět, že existuje zákon klesajícího mezního užitku, který v jisté chvíli dalšímu zhlédnutí jednoho konkrétního filmu zamezí. Ale vážně, velmi dobrý film, i vzhledem k aktuální a bláznivé snaze plošně zakázat v hospodách kouření, je snímek Thank you for your smoking. Doporučuji i jako nekuřák!

Na co byste měl rád talent?
Vzhledem k výše uvedeným odpovědím bych rád uměl vyjádřit myšlenku v jedné, maximálně ve dvou větách...:-)

Slunce nebo jádro?
Obojí, slunce ke slunění, jádro k výrobě elektřiny.

Brusel nebo Praha?
To je provokace, nebo se ptá Zaorálek?

Rovné podmínky nebo rovná podpora?
Podpora rovným podmínkám a hlavně rovné dani. :-)

Liberálně nebo konzervativně?
V ekonomice liberálně, v hodnotových otázkách konzervativně.

Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS