17. července 2013

Petr Vychodil: Výstavba cyklostezky v Králově Dvoře začíná

Počátkem července byla podepsána smlouva mezi městem Králův Dvůr a firmou Trepard, jenž bude dodavatelem dalšího úseku cyklostezky „Po stopách českých králů“. Trasa nového úseku je dlouhá 1207 metrů. Předmětem projektu je propojení stávající silnice č. III/11547 v Králově Dvoře - Popovicích, od sjezdu z dálnice, s ul. Našich mučedníků ve Zdicích.


„Obdrželi jsme dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 8,5 milionu korun. Náš předpoklad byl, že stavba vyjde na 12 milionů, ale podařilo se nám ji vysoutěžit zhruba za 9,7 milionu. Tím se nám sice poměrově krátí dotace, ale šetříme tak městské i státní kase,“ říká starosta města Králův Dvůr Petr Vychodil.


Stavba, na níž cyklisté projíždějící berounskou kotlinou, netrpělivě čekají, by měla být dokončena do konce tohoto roku. „Cyklostezka bude mít asfaltový povrch a trasa bude prakticky kopírovat tok Litavky a vede částečně jeho korytem až k rybníkům v části Popovice, kde naváže na stávající účelovou komunikaci vedoucí pod tělesem dálnice D5, která se stane součástí cyklostezky. Pod Levínským vrchem pak na ni naváže další, zhruba 1,5 kilometr dlouhý úsek,” přibližuje Vychodil a doplňuje: „Význam cyklostezky je především bezpečnostní. Silnice přes Levín, která je jedinou alternativou pro cyklisty, je velmi frekventovaná a pro cyklistickou dopravu nevhodná a nebezpečná. Celkem by tak brzy mělo přibýt nových 3,4 kilometru cyklostezky."

Již v roce 2012 byla vyznačena cyklotrasa směřující z Popovic, přes Křižatky, Koněprusy, Tobolku a Korno až do Karlštejna.