17. června 2013

Petr Vychodil: Králův Dvůr chce být ještě zelenějším městem

„V rámci zlepšení kvalitnějšího životního prostředí ve městě se nám podařilo připravit kvalitní projekt na úpravu a výsadbu nové zeleně především podél dálnice. Má prvotně sloužit jako izolační prvek dopravy od obytných zón,“ seznamuje s projektem v hodnotě necelých 9 mil. korun králodvorský starosta Petr Vychodil. Podstatnou část, konkrétně 90 procent, z celkové částky je hrazenou formou dotace ze Státního fondu životního prostředí, vedení radnice však předpokládá, že konečná cena, která vzejde z výběrového řízení, bude nižší.

V současné době je pilotní částí revitalizace zámeckého parku, který je veden jako kulturní památka, jenž je dnes především zarostlým odpadištěm a nepříliš útulným místem. „Nejprve bude potřeba vše uklidit a vyrovnat. Je počítáno s výsadbou přibližně 18 000 stromů a keřů a podstatná část by měla být vysazena právě v areálu zámku. Paradoxem je, že památkáři trvají i na revitalizaci bývalé zámecké aleje, která kdysi vedla ke vstupu do zámku a nyní je přeťata již zmiňovanou dálnicí. Zámecká zahrada bohužel zatím nebude plně zpřístupněna veřejnosti, ale jinak to prostě, v souladu s památkáři, udělat nejde,“ prozrazuje starosta Vychodil, který je rád, že revitalizací zeleně projde především část zámeckého parku mezi samotným objektem a dálnicí.

Další část výsadby bude podél Litavky v okolí takzvané staré lékárny a rovněž zvenčí zámecké hradby u Plzeňské ulice, kde budou staré stromy na základě dendrologického průzkumu prořezány případně pokáceny. Samotná výsadba pravděpodobně proběhne na konci vegetačního období - od září do listopadu tohoto roku.

„Hlavním účelem tohoto dotačního projektu je snížení imisí. Když si vezmeme, že Plzeňskou denně projede asi 10 000 vozů, po D5 ještě mnohonásobně více, pomůže takto rozsáhlá výsadba snížit imise doslova v tunách,“ doplňuje P. Vychodil a zároveň říká, že na dobré cestě je i přidělení další dotace na výsadbu zeleně na sídlištích Horizont, Pod Hájem a Nad Stadionem a v dalších vybraných lokalitách.

Vedení radnice tak plní úspěšně jeden ze svých cílů pro toto volební období, že péče o zeleň ve městě a především její rozšiřování, je pro něj jednou z hlavních priorit. I proto neustále pracuje na nových projektech pro zlepšení životního prostředí v Králově Dvoře. Tím nejbližším je výběrové řízení na nákup víceúčelového čistícího vozu.